Tüm ülkeler sığınmacılara kapılarını açmalı

Tüm ülkeler sığınmacılara kapılarını açmalı

BM Yüksek Komiseri Guterres, sığınmacı konusunun tüm dünya ülkelerinin sorumluluğunda olduğunu belirtti

Suriye'ye Komşu Ülkeler 3. Toplantısı, Ürdün'deki en büyük Suriyeli sığınmacı kampı olan Zateri Kampı'nda başladı.
 
Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiseri Antonio Guterres, toplantıda yaptığı konuşmada, Suriyeli sığınmacı konusunun insani olduğunu söyledi.
 
Suriyeli sığınmacıların ihtiyaçlarının sınır ülkeler tarafından karşılandığını ifade eden Guterres, şöyle konuştu:
 
"Sığınmacı konusu sadece bölge ülkelerinin değil, tüm dünya ülkelerinin sorumluluğudur. Suriye'ye sınır ülkelere kalmış olan bu sorumluluğun paylaşılması için tüm ülkeler Suriyeli sığınmacılara kapılarını açmalıdır. Uluslararası kamuoyu, Suriyeli sığınmacılar için yapabileceğinin en azını yapmaktadır. Uluslararası kamuoyu, sınır ülkelere acilen finansal destek sağlamalıdır."
 
"Siyasi çözüm bulunmalı"
 
Ürdün Dışişleri Bakanı Nasir Cudeh ise toplatıya katılan ülkelerin Suriyeli sığınmacılara dair karşılaştıkları engelleri ve zorlukları tartışmak için bir araya geldiklerini söyledi.
 
Suriye'de 4 yıldır süren iç savaşın ülke halkını göç etmeye zorladığını ifade eden Cudeh, Suriye'ye sınır ülkelerin sığınmacılara kapılarını açarak, onlara barış ve güvenlik ortamı sağladığını belirtti.
 
Ürdün olarak, iç savaşın başlamasından itibaren Suriyelilerle her şeylerini paylaştıklarına dikkati çeken Cudeh, "Ancak sığınmacı sorunu giderek büyümekte ve ne zaman sona ereceği ise bilinenemektedir. Başlı başına insani felaket olan bu durumun, sadece insani yollar ile çözülemeyeceği açıktır. Bu yüzden, Ürdün olarak biz, siyasi bir çözün bulunması gerektiğine inanıyoruz" dedi.
 
Sığınmacı akınının toplumsal, ekonomik ve eğitim alanlarında ülkeleri etkilediğini, Ürdünlüler ile Suriyeliler arasında rekabet başladığını belirten Cudeh, sığınmacı akınının nufusa ve ekonomiye etkisini aktardı.
 
Suriyeli sığınmacı konusunun sadece sınır ülkelerin sorumluluğu olmadığını söyleyen Cudeh, "Uluslararası kamuoyu bu yükü paylaşmalıdır" diye konuştu.
 
Toplantıya, Suriyeli sığınmacıların bulunduğu ülkeleri temsilen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Lübnan Sosyal İşler Bakanı Reşid Derbas ile Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi de katıldı.
 
Toplantı açılış konuşmalarının ardından basına kapalı olarak devam ediyor.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.