Tuluyhan Uğurlu: İstanbul'daki Ayasofya, cami olarak kullanılmalı

Tuluyhan Uğurlu: İstanbul'daki Ayasofya, cami olarak kullanılmalı

Piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu

Piyanist-besteci Tuluyhan Uğurlu, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon ile İstanbul Şubesi'nin düzenlediği 6'ncı Tarihi Yapıların Korunması ve Güçlendirilmesi Sempozyumu kapsamında ‘Doğunun mabetleri’ isimli konser verdi. Ayasofya eserini görsel sunum eşliğinde seslendiren sanatçı Tuluyhan Uğurlu,Trabzon'daki Ayasofya'nın ibadete açıldığını hatırlatırken, "İstanbul'daki Ayasofya da böyle olmak durumundadır" dedi.

Konseri ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Tuluyhan Uğurlu, var olan dünya ve ülke miraslarını hangi medeniyetten olursa olsun hayatın içine dahil etmek için konserler verdiğini söyledi. Uğurlu, şöyle konuştu:

Ayasofya nasıl vakıf edildiyse o şekilde bugün kullanılması gerekir

"Trabzon'daki bu konseri de bu yüzden çok önemsiyorum. Buradaki konsere de iki Ayasofya'nın hikayesini anlatıyorum. Bu iki mabedin birbirine ne kadar benzer bir öyküleri olduğunu bir kaderleri olduğunu anlatıyorum. Dolaysıyla konseri bu merkezle birleştirip bütün tarihi mekanların önemine vurgu yapıyorum. Bütün yaşamış imparatorlukların, medeniyetlerin bizim olduğunun önemini sunuyorum. Anadolu'da yaşamış bütün medeniyetlerin bizim medeniyetlerimiz olduğunu vurguluyorum. Ayasofyalar çok uzun zamandan beri tartışılıyor. Ben her iki Ayasofya'nın da vakfedildiğini biliyorum. Bu iki Ayasofya nasıl vakıf edildiyse o şekilde bugün kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Her iki Ayasofya da ibadete açılmalı. Zaten Trabzon'daki Ayasofya bir çalışma yapılarak ibadete açıldı. İstanbul'daki Ayasofya da böyle olmak durumundadır." Hürriyet

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.