Tüketimi azalan bamyanın fiyatı düştü

Tüketimi azalan bamyanın fiyatı düştü

Bamya üreticileri, kalpten mideye, gözden sindirim sitemine birçok faydası olan bamyanın yeterli oranda tüketilmediği için fiyatının düşmesinden şikayetçi.

Sezonun 6 liradan açıldığını belirten bamya üreticisi Şaban Demirok, ancak yeterli oranda tüketilmediği için fiyatının 2,5 liraya kadar gerilediğini söyledi.
 
Aslen Şanlıurfalı Suruçlu olan ve bamya üretmek için Kadirli yolu üzerinde kiraladığı 24 dönüm araziye bamya ekimi yapan çiftçi Şaban Demirok, "Bizim bölgede su olmamasından dolayı yetiştiricilik yapamıyoruz. O nedenle Osmaniye'de kiraladığımız tarlaya ailemizle gelerek bu sene bamya ektik. Verim oldukça iyi ancak tüketim çok az. Geçtiğimiz yılla göre fiyatlar daha uygun. Burada kasalara koyduğumuz bamyaların yüzde 90'ını Gaziantep'e, Kayseri'ye gönderiyoruz. Yoksa Osmaniye'de kiloyla satmayla bamyayı bitiremeyiz." dedi.
 
Bamyanın insan için faydalarını saymakla bitmeyeceğini söyleyen Şaban Demirok, şu bilgileri verdi: "Beslenme uzmanlarına göre kalpten mideye, gözden sindirim sitemine birçok faydası var. Güneşin bol olduğu bölgelerde katarakta karşı tam bir önleyici olduğu için özellikle Osmaniye'de tüketilmesi gerekir. Vatandaşlarımız sağlıklı olmayı düşünüyorlarsa yeterli miktarda bamya tüketmelidir."
 
Bamya toplama işi için 30-35 TL yevmiye verdiklerini ancak işçi bulmakta zorlandıklarını söyleyen Demirok, "Bamya toplama işi zahmetli ve oldukça da zor oluyor. Kaşındırıcı bir özelliği bulunmakta ve havaların sıcak olması da cabası. Bu nedenle de işçi bulmakta zorlanıyoruz. Ailemizden 3, 5 kişi de dışardan yevmiyeli işçimiz bulunmakta. Az imkanlarla bu işi yapmaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
 
Tarlada mahsul toplayan işçiler ise yaz sıcağında tarlada çalışmanın zor olduğunu, özellikle bamya toplamanın daha da çekilmez bir hal aldığını belirterek, "Sıcağa kalmamak için sabahın erken saatlerinde tarlaya giriyoruz. Eldiven takmadan toplamamızın imkanı yok çünkü asit oranı yüksek olduğu için kaşındırıyor." diye konuştu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.