Tüketimde kartlı ödemelerin payı azalıyor

Tüketimde kartlı ödemelerin payı azalıyor

Kartlı ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak bu yılın ilk ayında yüzde 9,4 artarken, şubat ve mart aylarında reel olarak yüzde 0,3 ve yüzde 0,7 küçüldü.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre kartlı ödemelerin büyüme oranları enflasyondan arındırılarak incelendiğinde; 2014 yılı ocak ayında reel büyümenin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 9,4 olurken, taksit düzenlemesinin yürürlüğe girdiği 1 Şubat'tan sonra şubat ve mart aylarında reel olarak sırasıyla yüzde 0,3 ve yüzde 0,7 küçüldü.
 
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçen hafta açıkladığı "Hanehalklarının Tüketimi" verilerine göre 2014 yılının ilk çeyreğinde hanehalkı tüketimi reel büyüme oranı yüzde 2,9 olmuştu. Kartlı ödemelerdeki daralmaya karşın hanehalkı tüketiminde gerçekleşen büyüme neticesinde kartlı ödemelerin hanehalkı tüketimine oranı da geriledi. 2013 yılı 3. çeyreğinde yüzde 38’e kadar yükselen oran; 2013'ün son çeyreğinde yüzde 36,9'a ve bu yılın ilk çeyreğinde ise yüzde 35,9'a kadar geriledi.
 
2014 mayıs ayı verilerine göre, Türkiye’de 57,3 milyonu kredi kartı ve 100,5 milyonu banka kartı olmak üzere toplam 157,8 milyon kart bulunuyor. Bu yılın mayıs ayında kredi kartı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 ve banka kartı sayısı ise yüzde 2 arttı.
 
Mayıs ayında kartlar ile yapılan toplam ödeme tutarı 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 8,7 artarak 35,8 milyar liradan 38,9 milyar liraya yükseldi. Aynı dönemde banka kartlarıyla ödeme tutarı yüzde 36 artarak 1,8 milyar liradan 2,5 milyar liraya ve kredi kartı ile ödeme tutarı yüzde 7'lik artışla 34 milyar liradan 36,4 milyar liraya çıktı.
 
Kartlı ödeme sistemi içinde banka kartı ile ödemenin payı geçen yılın mayıs ayına göre artarken, 2013 mayıs ayında yüzde 5 olan banka kartı ödeme tutarı bu yılın mayıs ayında yüzde 6,4'e yükseldi. Aynı dönemde kredi kartıyla ödemenin payı yüzde 95'ten yüzde 93,6'ya geriledi.
 
Kredi kartlarıyla yapılan ödemeler, taksitli-taksitsiz detayında incelendiğinde 1 Şubat 2014 tarihinde yürürlüğe giren taksit düzenlemesinin etkisinin mayıs ayında da sürdüğü görüldü. Mayıs ayında taksitli ödeme tutarı 2013 yılı mayıs ayına göre yüzde 17 azalırken, taksitsiz ödemeler yüzde 16 arttı. Taksitli kredi kartı harcaması bu yılın mayıs ayında 7,9 milyar lira ve taksitsiz kredi kartı harcam
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.