Tüketim artınca toptan elektrik fiyatları katlandı

Tüketim artınca toptan elektrik fiyatları katlandı

Elektrikte önceki gün Türkiye Cumhuriyeti tarihinin tüketim rekoru kırıldı. Günlük tüketim, tüm zamanları aşarak 807 milyon 813 bin kilovatsaat (kWh) olarak gerçekleşti.

Tüketim artışıyla birlikte elektrik üretiminde doğalgazın payı da yüzde 50’ye yaklaştı. İhtiyacı karşılamak için gazın yanında elektrik üreten barajlara ağırlık verildi. Su seviyesi kritik düzeylerde olmasına karşın barajlarda önceki gün 164 milyon kWh elektrik üretildi. Enerji yönetimi kaynakları, artan elektrik tüketiminin karşılandığı bilgisini verirken, havaların sıcak gitmesiyle tüketimin daha da artacağı tahmininde bulundu. Ancak sektör uzmanları, Türkiye’nin barajlardaki mevcut suyu dikkatli kullanmasının önemine vurgu yaparak, “Şu anda gelecek yılın suyundan tüketiliyor. Gelecek yıl da benzer bir kuraklık yaşanırsa, bu kez tüketimi karşılamak için Türkiye gerçekten çok zorlanır.” değerlendirmesini yaptı.
 
FİYATLAR DA ARTIYOR
 
Tüketimle birlikte elektriğin serbestçe alınıp satıldığı ‘borsa’ olarak bilinen Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi’nde fiyatlar yükselmeye başladı. Elektrik birim fiyatı son olarak 20 kuruşu aştı. Sektör kaynakları, sıcaklardan önce birim fiyatın 14-15 kuruş olduğuna işaret etti. Ancak talepteki artışa paralel fiyatlar daha da yükselebilir. Tüketim ve fiyatta yeni rekorlar gelebilir
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.