Tüketiciler, Ev Aletlerinin Enerji Verimliliğni Kendileri Test Ettirebilecek

Tüketiciler, Ev Aletlerinin Enerji Verimliliğni Kendileri Test Ettirebilecek

Ankara Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) projesiyle Türkiye’de ilk kez 'Ankara Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği Teknolojileri Araştırma Merkezi' laboratuvarını kurdu.

Vatandaş, elektrikli ev aletinin, girişimci ise yaptığı ürünün enerji verimliliğini bu merkezde test ettirebilecek.
 
Ankara Üniversitesi Çevre Koordinatörlüğü, Teknoloji Geliştirme Bölgesi ve Mühendislik Fakültesi iş birliğinde, UNDP’nin de hibe proje desteği ile Gölbaşı 50’nci Yıl Kampüsü’nde enerji verimliliği laboratuvarı kuruldu. Türkiye’de ilk kez bir üniversitede kurulan bu laboratuvar sayesinde elektrikli ev aletlerinin enerji verimlilikleri ölçülebilecek. Laboratuvar, hem KOBİ’lere hizmet verecek hem de farkındalık yaratacak bir uygulama ile ilgili alanda mezun olacak öğrenciler için enerji verimliliği derslerine ev sahipliği yapacak. Tüketiciler laboratuarda enerji verimli ürünlerini test ettirebilecek. Vatandaş, “Satın aldığım her A ++ sınıfı ürün elektrik faturama olumlu yönde yansıyor mu?” sorusuna cevabı bu laboratuvarda bulacak. Örneğin A++ enerji sınıfı olan bir ürün A enerji sınıfı ürüne göre yüzde 40 daha az enerji harcadığını kendi elektrikli eşyasının testiyle anlayabilecek.
 
ÖĞRENCİLERE BİLİMSEL ARAŞTIRMA İMKANI
Merkezden öğrenciler de faydalanabilecek. Merkez ile hem üniversite bünyesinde "Elektrikli Ev Aletlerinde Enerji Verimliliği" üzerine bilimsel araştırmalar artacak hem de Ankara’daki firmalara bu konuda bilimsel araştırma desteği sağlanacak. Bu anlamda Araştırma Merkezi ve Laboratuvar, tasarlanan enerji verimliliği derslerine olduğu kadar bölgedeki KOBİ’lere de ürünlerini test ettirebilmeleri için olanak sunacak. Laboratuvar, öncelikle elektrikli fırınlar ve buzdolapları gibi eşyalar için test olanakları ile donatıldı, yakın gelecekte ise farklı ürün gruplarının da enerji verimliği testlerine olanak sağlayabilecek şekilde tasarlandı.
 
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI
 
Laboratuvarın açılış konferansında konuşan Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Elmalı, enerji verimliliğinin sürekli olması halinde ülke ekonomisine gelecek katkıya dikkat çekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Erdal Çalıkoğlu da bu proje ile ilk defa üniversitelerde bir enerji verimliliği laboratuvarının kurulmasının önemine değindi. Çalıkoğlu, AÜ Mühendislik Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde açılan Enerji Verimliliğine Giriş dersi ve laboratuvarı kapsamında enerji verimliliği konusundaki farkındalığın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine dikkat çekti.
 
REKTÖR: ENERJİ GELECEKTE DAHA ÖNEMLİ
 
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, enerji verimliliği konusunda şu açıklamayı yaptı: "Enerji, küresel anlamda dün de bugün de oldukça önemli bir konudur. Gelecekte daha da önemli bir ihtiyaç haline gelecektir. Türkiye için de büyük önem arz ediyor. Çünkü enerjide büyük oranda dışa bağlıyız. Kullanılan enerjinin yüzde 80’i fosil yakıtlara dayandığı için enerjinin bilinçsizce kullanılması çevre kirliliği ve küresel ısınmaya yol açıyor. Bu nedenle Ankara Üniversitesi olarak enerji konusuna önem ve hassasiyetle yaklaşıyoruz. Üniversitemizin enerji sektörü ile işbirliğini önemsiyoruz. Bu anlamda da ilgili sektörlerle çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve birden fazla aktif merkezimiz var. Mühendislik fakültesi bünyesinde enerji ve malzeme mühendisliği bölümünü açtık. Ön lisans düzeyinde alternatif enerji programı açtık. Çevre dostu alternatif enerji kaynaklarının yaygınlaştırılması çok önemli ama en az bunlar kadar önemli olan enerjiyi verimli kullanmaktır. Enerjinin verimli kullanılmasıyla yılda milyar TL’ler düzeyinde tasarruf edilebilir ve çevremiz de korunur. Enerji tasarrufunun toplumsal sorumluluk bilinci olması için çalışıyoruz."
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.