Tüketici derneği adı altında dolandırıyorlar

Tüketici derneği adı altında dolandırıyorlar

Son günlerde çeşitli nedenler sunarak insanları arayan telefon dolandırıcılarının yeni hedefi tüketici dernekleri.

Kredi kartları konusunda hassasiyeti fırsat bilen dolandırıcılar telefonla arayarak, ‘Biz tüketici derneklerinden arıyoruz, bu kadar para karşılığında kredi kartı borçlarından kurtulabilir ve biriken komisyon ücretlerini geri alabiliriz’ vaadiyle tüketiciyi ikna ediyor.

Bu durumu yaşayanlardan biri olan Naime Bayrak, farklı numaralardan birinin aradığını ve kredi kartıyla alakalı bir şeyler sorulduğunu söylüyor. Bayrak’ı arayan kişi 260 TL ödediğinde kart aidatı olan 2 bin 600 lirayı geri alacağını söylemiş. İstanbul’da oturan Bayrak, kartını kapattığını ancak arayanların ikinci kartından bile haberinin olduğunu belirtiyor. Bayrak, “Arayan numara ismini verdi ve tüketici derneğinden genel sekreter olduğunu söyledi. Benden kart borcu 2 bin 600 TL’yi ödeyip, daha sonra bir kereye mahsus 240 lira onlara ücret ödememi istedi. Bu parayı ödedikten sonra benim 2 bin 600 TL’yi geri alabileceğimi ifade etti. İnanmadım ve bir daha cevap vermedim.” şeklinde anlatıyor. Kredi kartıyla ilgili aynı durumu yaşayan Günseli Günsoyla ise tüketici koruma derneği adı altında arandığı ve kredi kartı aidatının geri alınması için 69 TL karşılığında kargo gönderileceği söylenmiş. Emekli ev hanımı Günsoy’a ‘Kargoyla birtakım evraklar göndereceğiz ve evrakları imzaladıktan sonra bankalarla iletişime geçeceğiz. Kartınızla ilgili bankalara gerekli şartlar sağlanarak, aidat ücretleriniz geri ödenecek. Fakat bunlar karşılığında 69 TL kargo ücreti vermeniz gerekiyor.’ diyerek aramışlar. Günseli Günsoy, söz konusu kredi kartı olunca şikâyet için soluğu gerçek bir tüketici derneğinde almış.

850’li hatlardan sonra bir de bu yönde şikâyetlerin son zamanlarda arttığını ifade eden Tüketici Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicileri kredi kartlarında uğradıkları haksızlıklar karşısında yardım ihtiyaçlarını istismar edenlere karşı uyardı. Dernek isimlerini kullanan kişilerin veya firmaların cezalandırılması gerektiğini aktaran Ağaoğlu, bu yönde yapılan aramalarda derneklerin ücretsiz bilgi verdiğini, arayan kişinin mutlaka teyit edilmesi gerektiğini aktarıyor. Ağaoğlu, “Dolandırıcılar telefonda kredi kart bilgilerini isterken güven uyandırmak için hangi bankayla çalıştığını sorduktan sonra, ilk dört rakamı istemeyerek bir anlamda güven oluşturmaya çalışıyorlar. Oysa, banka bilindikten sonra ilk dört rakam zaten bellidir. Bu yüzden hangi kurumdan aranırsa aransınlar, hatta gerçekten bankadan aradıklarında bile, hiç kimse kart bilgilerini, kimlik bilgilerini telefonla arayan kişilere vermemelidirler.” şeklinde ifade ediyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.