TÜİK'ten Kiracılara Kötü Haber!

TÜİK'ten Kiracılara Kötü Haber!

Ocak ayından itibaren Üretici Fiyatları Endeksi'nden (ÜFE) vazgeçildiğini duyuran Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bundan böyle ilk ay yıllık yüzde 10.72 oranında artan Yurtiçi ÜFE'nin geçerli olacağını açıkladı.

Kira sözleşmesini Ocak 2014'te yenileyenler kira artışını yüzde 6.97 oranı üzerinden yaptı. Ancak Şubat 2014'ten itibaren kira sözleşmesini yenileyecek olanlar artışı % 10.72 oranı üzerinden gerçekleştirmek zorunda kalacaklar.
Öyle ki 1000 lira aylık kira ödeyen bir kiracı kira sözleşmesini Ocak ayında yenilediğinde kirası 1.069 liraya yükselecekti. Ancak aynı kiracı kira sözleşmesini Şubat 2014'te yenilediği için kirası aylık 107 liraya yükselecek.Bu da yıllık kira tutarında 422 liralık bir farka sebep oluyor.

Türkiye'de kira artış oranları 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu'ndaki ilgili düzenlemeden dolayı ÜFE'ye göre gerçekleşiyor.

Kira sözleşmelerinde yıllık artış miktarı Borçlar Kanunu'nun 44. maddesi kapsamında ‘bir önceki kira yılında' üretici fiyat endeksindeki artış oranı ile sınırlandırılıyor. Buna göre de ev / iş yeri sahibi ile kiracı ÜFE oranında veya ÜFE'nin altında bir artış yapabiliyor. Ancak söz konusu Kanun, kira artışında ÜFE'nin üstünde bir artış gerçekleştirilmesine izin vermiyor. Öyle ki mülk sahibi ile kiracı arasında yapılan ÜFE üzerindeki kira artışı kanunen geçersiz sayılıyor.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, 28 Ocak'ta açıkladığı Enflasyon Raporu'nda enflasyonun 2014 yılında % 6.6 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini dile getirmişti.

Yurtiçi ÜFE Sürprizi!

Konuyla ilgili kiracıları üzecek sürpriz bir gelişmeyse Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklandı. TÜİK, Şubat 2014'ten itibaren Üretici Fiyatları Endeksi'nin (ÜFE) değil Yurtiçi ÜFE'yi yayımlamaya başlama kararı aldı.
TÜİK Başkanı Birol Aydemir tarafından yapılan açıklamada bundan böyle kira sözleşmelerinde Yurtiçi ÜFE dikkate alınacak. İlk kez açıklanan Yurtiçi ÜFE aylık % 3.32 oranında artış gösterirken 2008'in nisan ayında ÜFE 4.50 olarak gerçekleştiği göz önünde bulundurulunca söz konusu artışın 2008'den bu yana en yüksek aylık artışı olduğu görülüyor.
Aylık enflasyonda yaşanan yüksek artış, yıllık enflasyona da sıçrayarak 2013'ün aralık ayında % 6.97 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon, 2014'ün ocak ayında % 10.72'ye fırladı.

Stargundem

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.