Tüfenkci: Toptancı hallerinin için yeni bir model öngörmekteyiz

Tüfenkci: Toptancı hallerinin için yeni bir model öngörmekteyiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Toptancı hallerinin kurulması ve işletilmesine yönelik yeni bir model oluşturulmasını öngörmekteyiz." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, toptancı hallerinin kurulması ve işletilmesine yönelik yeni bir model oluşturulmasını öngördüklerini bildirdi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan Tüfenkci, Fransa Gıda ve Tarım Bakanı Stephane Travert ile heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. 

Tüfenkci, görüşmede, Fransız bakanla bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iş birliğinin iki ülke açısından faydalı ve güzel sonuçlar doğuracağına şüphesi olmadığını söyledi.

Bakanlığın çalışmaları açısından Rungis Uluslararası Pazarı'na gerçekleştirilen ziyaretin son derece verimli geçtiğini ifade eden Tüfenkci, ziyaretlerin yanı sıra görüşmelerinin, Fransa ile Türkiye arasındaki iş birliğini ileri seviyeye taşımak açısından faydalı olacağını düşündüğünü kaydetti.

Tüfenkci, "Türkiye ile Fransa, köklü tarihi ilişkilere sahip iki ülkedir. Ticari ve ekonomik açıdan da önemli ortaklığı bulunan iki ülke olarak, ilişkilerimizin istikrarlı şekilde sürmesi ülkelerimizin refahı açısından memnuniyet vericidir. Fransa, ülkemizin ithalat ve ihracatında ön sıralarda yer almakta olup Fransa ile önemli bir ticari ortaklığımız bulunmaktadır. Gelecek dönemde karşılıklı iş birliğini geliştirerek mevcut ticaret hacmimizi daha ileri seviyeye taşıyacağımıza inanıyorum." ifadelerini kullandı. 

"Mevzuatımız AB mevzuatı ile büyük ölçüde uyum içerisindedir"

Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerine de değinen Tüfenkci, AB’nin, ülkesi için en önemli ekonomik ortak konumunda olduğunu vurguladı.

Bülent Tüfenkci, Türkiye’nin AB ile arasında tesis edilen Gümrük Birliği’nin, ülkesi açısından Avrupa pazarı ile entegrasyonda önemli rol oynadığını belirterek, şunlar kaydetti:

"Türk gümrük idaresi olarak, mevzuatımız AB mevzuatı ile büyük ölçüde uyum içerisindedir. AB mevzuatına uyumlu bir şekilde, yasal ticaretin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ayrıca, ülkemiz ile Fransız gümrük idaresi arasındaki ilişkilerin istikrarlı ve olumlu şekilde seyrettiğini de memnuniyetle ifade etmek isterim."

Ziyaretin Türkiye açısından önemine işaret eden Tüfenkci, "Toptancı hallerinin kurulması ve işletilmesine yönelik yeni bir model oluşturulmasını öngörmekteyiz." dedi.

Tüfenkci, hallerde ağırlıklı olarak sebze-meyve satıldığını hatırlatarak, öngörülen toptancı hal modelinde, sebze ve meyve ile birlikte et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ürünleri, bal ve yumurta gibi diğer gıda maddeleri ile kesme çiçek ve süs bitkilerinin de alınıp satılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Hallerde laboratuvar, müzayede alanı, tasnifleme, ambalajlama tesisleri ile soğuk hava depolarının olmasını planladıklarını belirten Tüfenkci, finansman modeli olarak da, toptancı hallerinin meslek kuruluşları ile bu meslek kuruluşlarına bağlı oda ve borsaların, meslek mensuplarının üyesi olduğu dernek ve federasyonların, kooperatiflerin, üretici kooperatifleri ve diğer gerçek ve tüzel kişiliklerin de pay sahibi olduğu, alanında uzman kişilerce yönetilen şirketler tarafından kurulması ve toptancı hal kuruluşunun bu şirketlerce finanse edilmesini öngördüklerini bildirdi.

Tüfenkci, bu süreçte sadece toptancı hallerinin modernizasyonunun yeterli olmayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Zincirin tüm halkalarını sağlam şekilde tamamlamamız gerektiğinin farkındayız. 
Bu itibarla, toptancı hallerinin modernizasyonu ile beraber pazarlama kanallarının kısaltılması, ürünlerin ambalajlanması, taşınması ve depolanmasına yönelik standartların uygulamaya alınması, ürün zayiatının en aza indirilmesi ve piyasanın elektronik ortamda takibi gibi konularda çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz.

İnanıyorum ki, ziyaret ve görüşmelerimiz vesilesiyle edinmiş olduğumuz bilgiler, çalışmalarımız açısından sayısız faydalar sağlayacak ve yol gösterici nitelikte olacaktır. Kurumlarımız arasındaki mevcut iş birliğinin gelecek dönemde gelişerek artacağına inanıyorum."

"İş birliğinin geliştirilebileceğini düşünüyoruz"

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, mevcut tarım ve gıda sektörü potansiyeli kapsamında, iki ülke arasında tarımsal ürün ticaretinin artırılması ve çeşitlendirilmesi, aynı zamanda yatırımların geliştirilerek iş birliği imkanlarının artırılmasının son derece önemli olduğunu düşündüğünü ifade etti.

İki ülkenin tarımsal Ar-Ge kuruluşları arasında ıslah çalışmalarının ileri boyutu olan genetik çalışmalara da değinen Tüfenkci, Fransız araştırmacıların bilgi ve deneyimlerinden yararlanılması, yumuşak çekirdekli meyvelere yönelik olarak bakanlığına bağlı ilgili enstitüler ile ortak projelerin geliştirilmesi ve bu projeler kapsamında karşılıklı materyal değişimi ve eğitim desteği konularında iş birliği yapılmasının faydalı olacağını söyledi.

Tüfenkci, hayvancılık alanında Türkiye’de sığır sperması üretim faaliyetleri bulunan merkezlere yönelik çalışmalarla, sperma ithalatı ve embriyo konusunda teknoloji transferi ve karşılıklı teknik personeli iş birliği hususlarında çalışmalar yapılabileceğini düşündüğünü aktardı.

Fransa'nın, tıbbi ve aromatik bitkilerin üretimi ve bu ürünlerden mamul madde elde etme konusunda önemli deneyime sahip bir ülke olduğunu vurgulayan Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Fransa ile bu alanda iş birliği yapmak ve lavanta ile yağlık gül üretimi ve işleme konularında karşılıklı iş birliğinin artırmak yönündeki önerimizi de iletmek isterim. Türkiye’nin AB entegrasyon sürecinde, tarımsal kooperatifçiliğin ve coğrafi işaretlemenin bir başlık olarak yer alması, yerelde kooperatiflerin ve yerel yönetimlerin, merkezde ise ilgili bakanlıkların strateji dokümanlarında somut hedefler konularak Fransa ile özellikle ülkemizde mevcut olan iş birliği kanallarının oluşturulması, sürdürülebilir kalkınmaya önemli katkılar sağlayacaktır. Ülkemizde mevcut olan tarımsal amaçlı üretici örgütleri ile Fransa’daki ilgili kuruluşlar arasında teknik iş birliği yollarının sağlanması her iki ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu alanda iş birliğinin geliştirilebileceğini düşünüyoruz.

Ziyaretim öncesi edindiğim bilgiler çerçevesinde, tarımsal çevre konularında herhangi bir ortak çalışma yürütülmemektedir. Buradaki boşluğu doldurmak adına, suların tarımsal kaynaklı kirliliğe karşı korunması amacıyla tarım baskısı altındaki su kütlelerinin izlenmesi, nitrat direktifi iyi tarım uygulamaları kodunun uygulanması, nitrata hassas bölgeler için eylem planlarının hazırlanması, tarımsal çevre alanında çapraz uyum kurallarının harmonizasyonu konularının potansiyel iş birliği yapılabilecek alanlar olarak değerlendirilmesini öneriyorum."

Tüfenkci, iki ülke arasında iş birliği yapılabilecek alanlara dair listeyi daha da genişletebileceklerini belirterek, önemli olan karşılıklı irade ve kararlılığın var olmasının önemine değindi.

Fransa’dan canlı hayvan ithalatı konusunda, son dönemde yaşanan zorlukların çözümüne yönelik olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda çalışmaları olduğunu kaydeden Tüfenkci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 13 Kasım 2017 itibarıyla, Fransa’nın mavi dil hastalığından ari olmayan bölgelerinden canlı hayvan ithalatına yönelik kısıtlamanın, salgın bölgeleri istisnasıyla, belirli şartları karşılaması kaydıyla kaldırıldığını hatırlattı. 

Tüfenkci, bu konuda 2017 yılında gerçekleştirilen üst düzey ziyaretler, temaslar ve çalışmalar sonrasında ilerleme kaydedildiğini görmenin memnuniyet verici olduğunu bildirdi. 

2018’de AB ülkelerinden yapılması karara bağlanan 75 bin ton karkas et ithalatı için Fransa’nın pazarda kendisine önemli bir yer bulacağından hiç şüphesi bulunmadığını ifade eden Tüfenkci şöyle devam etti: 

“Bildiğiniz üzere, ülkemiz kiraz üretiminde “dimeothate” aktif maddesi kullanılması gerekçesiyle Fransa'ya kiraz göndermesine izin verilmeyen üretici ülkeler listesinde 2017 yılında da yer almıştır. İlgili kuruluşlarımız tarafından, Fransız makamlarına, ülkemizin “dimeothate” maddesini 2016 yılından bu yana kullanmadığı pek çok kez bildirilmiş, ancak ilerleme sağlanamadığı görülmüştür. 

Ülkelerimizin ikili ticari ilişkilerindeki olumlu seyri dikkate alarak, Avrupa Birliği Komisyonu düzenleme ve pratiklerine de aykırı olduğu bilinen bu ayrımcı uygulamanın ülkemiz için en kısa zamanda sona erdirilmesini, 2018 yılında böyle bir uygulama ile karşılaşmamayı beklediğimizi görüşmemiz vesilesiyle vurgulamak isterim.” 

Tüfenkci, görüşme vesilesiyle değinmek istediği bir diğer konu ise 18-19 Ocak 2018 tarihlerinde Fransa'nın Paris ve Marsilya kentlerinde gerçekleştirilen Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Grubu I. Toplantısında bir "Türkiye-Fransa Ulaştırma Çalışma Komisyonu" kurulması konusunda mutabakata varıldığını hatırlatarak, mutabakata varıldığı üzere, anılan Komisyonun ve Mersin-Marsilya limanları arasında Yaş-Meyve/Sebze Koridorunun bir an önce kurulması hususunda Fransa’nın desteğini beklediğini belirtti. 

İş birliği alanlarının yanı sıra, tüm dünya ülkeleri için kanayan bir yara haline dönüşmekte olan terörizme de dikkati çekmek istediğini kaydeden Tüfenkci, ne yazık ki bugün gelinen noktada terörizm tüm dünya için küresel bir tehdit halini aldığını söyledi. 

Fransa ve Türkiye, son yıllarda çok acımasız terör saldırılarına maruz kaldığını anımsatan Tüfenkci, bu itibarla, terörizmden canı yanan toplumlar olarak birbirlerini daha iyi anlayacağını düşündüğünü dile getirdi. 

Tüfenkci, “Terörizme karşı daha fazla mücadele etme hususunda ortak kararlılık göstermemiz gerektiğine inanıyorum.” dedi. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak, Fransız muhatapları ile ilişkileri en iyi seviyede tutarak görev ve yetki alanları dahilinde iş birliklerini her alanda ileri düzeye taşımaya gayret gösterdiklerini belirten Tüfenkci, aynı destek ve gayreti Fransız muhataplarından da görmüş olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi. 

Tüfenkci, bu çerçevede, Fransa ile yakın iş birliği ve ziyaretleri vesilesiyle Gıda ve Tarım Bakanı Travert ile görüşmenin gelecek dönemde atacakları adımlara büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Travert, iki ülke arasındaki tarım alanında güçlü ilişkilerin olduğunu söyledi. 

Bakan Tüfenkci'nin söylediklerine katıldığını aktaran Travert, Türkiye ile her konuda çalışmaya hazır olduğunu kaydetti. 

Fransa'nın Türkiye ile terörle mücadelede iş birliği konusunda kararlılıklarını ifade eden Travert, "Tüm terörle mücadele konusunda Fransız hükümeti yüzde yüz kararlılık sahibidir." dedi. 

Travert, Suriye konusunun Türkiye ve Fransa'yı yakından ilgilendirdiğini belirterek, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlü olduğuna inandığını söyledi. 

Heyetlerarası görüşmede Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa da hazır bulundu. AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.