TTK madencileri çiple izliyor

TTK madencileri çiple izliyor

TTK Genel Müdürü İnan, işçilerin baretlerindeki lambalara entegre edilen çip sayesinde madencilerin yer altında hangi noktada olduklarını adım adım takip edebildiklerini bildirdi.

Ata Ufuk Şeker'in haberi:

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, işçilerin baretlerindeki lambalara entegre edilen çip sayesinde madencilerin yer altında hangi noktada olduklarını adım adım takip edebildiklerini bildirdi.

TTK bünyesindeki 5 madenden 3'ünde çip sistemini kullandıklarını anlatan İnan, ortalama 10-15 avroya mal olan sistemi yakın zamanda diğer madenlerde de kullanmayı planladıklarını söyledi.

Soma'daki maden faciasının ardından, işçilerin güvenliğine yönelik önlemler ve dünyada kullanılan teknolojiler tartışılırken madencilik alanda faaliyetlerini kamu adına yürüten TTK'nın Genel Müdürü İnan, TTK'nın üretim faaliyetlerinin Armutçuk, Amasra, Kozlu, Üzülmez ve Karadon taşkömürü işletme müesseseleri tarafından yürütüldüğünü, buralarda yer altında toplam 300 kilometre uzunluğunda galeri açıklığı olduğunu ve 7 bin 448 madencinin istihdam edildiğini anlattı.

Madenlerde en dikkat ettikleri konunun güvenlik olduğunu belirten İnan, bu kapsamda işçilerin yerlerinin tespiti için çipli sistemi kullandıklarını bildirdi.

İnan, çipli sisteme ilişkin şu bilgileri verdi:

"Kuyu başlarında, kuyu katlarında, kuyu diplerine algılayıcılar var. Bu algılayıcılar, madencilerin üzerlerindeki çipi okuyor. İşçilerin baretlerindeki lambalara entegre edilen sistem sayesinde madencilerimizin hangi anda hangi noktada olduklarını adım adım takip edebiliyoruz. Bu veriler izleme merkezine iletiliyor. Bu sayede hangi işçimizin nerede olduğunu, hangi saatte ocağa girdiğini, hangi saatte çıktığını anında izleyebiliyoruz."

"Çipli sistem pahalı değil"

Madenlerde kullanılan bu sistemin pahalı bir uygulama olmadığını vurgulayan İnan, lambaları zaten her madencinin kullanmak zorunda olduğunu, bu sistemin ise lambaya entegre edildiğini ifade etti.

Çipli sistemin 10-15 avroya mal olduğunu anlatan İnan, özel sektörün bunu daha uygun fiyata temin edebileceğini söyledi. İnan, kendilerinin Kamu İhale Kanunu çerçevesinde alım yapmak zorunda olduklarını, özel sektörün ise daha sıkı bir pazarlıkla bu çipleri 10 avronun da altına alabileceğini kaydetti.

İnan, çipli sistemi TTK bünyesindeki 5 madenden 3'ünde yaklaşık 5 bin işçinin kullandığını belirterek, "Çipli sistemi yakın zamanda diğer madenlerimizde de kullanmayı planlıyoruz" dedi.

"Her işçimizin oksijenli ferdi kurtarıcısı var"

TTK'nın işlettiği madenlerdeki acil müdahale ve sığınma odalarına ilişkin de bilgi veren İnan, şunları kaydetti:

"Bu tip işletmelerde meydana gelebilecek kazalarda iki türlü stratejiden birini uygularsınız. Birisi kaçarak kurtulma birisi de bekletme. Bizim 5 işletmemizde toplam 300 kilometre uzunluğunda galeri açıklığımız var. Dolayısıyla biz kaçarak kurtulma stratejisini benimsemiş durumdayız. Her işçimizin oksijenli ferdi kurtarıcısı vardır. Bunu takabilirseniz, olay olduğunda size her türlü ortamda 1 saat kapalı devre solunum yapma şansı verir. Dolayısıyla bizim işçilerimiz bunlarla ara istasyonlara veya temiz havaya ulaşmak üzere maskelerle kaçarlar. Yetmeyeceği yerlere de ara istasyon kuruyoruz. O odalarda da maskeyi değiştirmesini sağlıyoruz. Bunları sürekli geliştiriyoruz. Sürekli çalışıyoruz. Şu anda bütün ocaklarımızda bu acil teneffüs istasyonları yapmaya gayret gösteriyoruz."

"Kompresörler can kurtarabilir"

İnan, her maden ocağında bir basınçlı hava şebekesinin bulunduğunu, bu sistemin içindeki oksijenin acil durumlarda kullanılabileceği bir sistemi yaygınlaştırdıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Kompresör çalışır ve basınçlı havayı üretir. Basınçlı hava ile çalışan cihazlar enerjiyi buradan alırlar. Dolayısıyla bu basınçlı hava da ocağın en ücra köşelerine borular vasıtasıyla gider. Bu borulara belirli aralıklarla 20'şer 30'ar metrelik aralıklarla vanalar koyarsınız. Böyle bir ortamda kalan işçi o basınçlı hava vanasını açarak ocak atmosferinden etkilenmez ve kendisini koruyabilir. Bunu biz şimdi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu tip hadiselerde Allah göstermesin çok iyi sonuçlar vereceğini düşünüyorum."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.