Trump'tan NATO vaadi

Trump'tan NATO vaadi

ABD başkanlık seçiminde Cumhuriyetçi Parti adına başkan adaylığı kesinleşen Donald Trump, NATO'nun ABD dahil her üyesini, bir saldırıya uğraması halinde savunma taahhüdünü kaldırabileceğini söyledi.

Trump dün New York Times gazetesinde yer alan söyleşisinde, ülkesinin bir başka NATO üyesinin yardımına koşması için "söz konusu ülkenin ABD'ye karşı her türlü yükümlülüğünü yerine getirmiş olması gerektiğini" söyledi.

Trump, Cumhuriyetçi Parti adaylığını resmen kabul ettiğini dün yaptığı bir konuşmayla açıklamıştı.

Cumhuriyetçi Parti'nin önde gelen dış politka uzmanı ve Trump karşıtı Senatör Lindsay Graham, NATO'nun üyelerini savunma vaadininden vazgeçebileceğini söylemenin, 66 yıldır barışın idamesini sağlayan bir ittifakı yıkabileceğini ve Rusya'nın saldırganlığını teşvik edeceğini söyledi.

Graham dün yaptığı yazılı açıklamada, "Başta Baltık devletleri olmak üzere NATO müttefiklerimizin Trump'ın bu sözlerini duyduklarında neler hissetiklkerini anlayabiliyorum. (Rusya Devlet Başkanı Vladidmir) Putin'in çok mutlu olduğundan da yüzde yüz eminim" dedi.

Hem Cumhuriyetçi, hem de Demokrat Parti'den 39 ulusal güvenlik uzmanı da imzaladıkları ortak bildiride, Trump'ın kışkırtıcı sözlerinin ABD'nin çıkarlarını temsil etmediği" vurgulusunda bulundu.

Bildiride, "ABD, Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya dahil olmak üzere tüm üyelerine karşı NATO'nun taahhütlerini desteklemeldir" denildi.

NATO 'nun kuruluş belgesi olan 1949 tarihli Washington Antlaşmasının beşinci maddesi, bir üyeye yapılan saldırının tüm üyelere yapılmış sayılacağını belirtiyor. Bu madde ilk kez ABD hedeflerine yapılan 11 Eylül 2001 saldırlarından sonrauygulandı.

 

Dünya Bülteni

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.