Trump'ın kazanması ABD'liler, Avrupa ve Araplar için zor olacak

Trump'ın kazanması ABD'liler, Avrupa ve Araplar için zor olacak

Mısır'ın önde gelen düşünürlerinden, gazeteci, yazar Fehmi Huveydi, "Trump'ın seçimleri kazanması ABD'liler, Avrupa ve Araplar için zor olacak" dedi.

Mısır'ın önde gelen düşünürlerinden, gazeteci, yazar Fehmi Huveydi, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ABD'deki Başkanlık seçimin kazananı Donald Trump'ın da aralarında yer aldığı Cumhuriyetçiler arasında, özgürlüklere ve demokrasiye karşıtlık ve İsrail'in yanında yer alma gibi ortak noktalar olduğunu belirtti.

ABD başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Parti'nin adayı Trump'ın kazanmasını AA muhabirine değerlendiren Huveydi, "Trump'ın kazanması ABD'liler, Avrupalılar ve Araplar için zor olacak. Başlangıç olarak dünya piyasaları düştü. Bu da sonucun dünya için bir şok olduğunu gösteriyor. Biz ABD'den endişe ederdik ancak şimdi ABD için endişe ediyoruz." dedi.

Huveydi, "Arapların zaten bu başarıyla baş edecek etme gücü yok. Araplar, Arap dünyasında karar alıcı değil." diye konuştu.

Arap dünyasından Trump'ı ilk kutlayan kişinin Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi olmasının doğal olduğunu çünkü Cumhuriyetçilerin Sisi'ye karşı daha destekleyici göründüklerini belirten Huveydi, "Cumhuriyetçiler ve Sisi'nin ittifak ettikleri noktalar var. Onlar özgürlüklere, demokrasiye karşı ve İsrail'in yanında." ifadelerini kullandı.

Huveydi, Trump'ın elde ettiği sonuçtan ilk etkilenecek bölgenin Latin Amerika olduğunu, buradaki ülkelerin ekonomilerinin sarsıldığını ve Trump'ın Meksika ve ABD arasına duvar örülmesi söyleminin endişelere neden olduğunu kaydetti. Bu sonucun Avrupa'daki tüm sağcı kesimleri güçlendireceğini söyleyen Huveydi, gelecek siyasi denklemde Avrupa'nın ABD'den daha güçlü olacağını, ABD'nin kendi içine çekilerek, uluslararası topluma küçümseyici davranacağını ve gelecek dönemin büyük sarsıntılara sahne olacağını belitti.

Huveydi, Senato gibi önemli ABD kurumlarının Trump'ın vaatlerini önemli ölçüde küçülteceğini ve her vaadini gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

Mısırlı düşünür Fehmi Huveydi, Demokrat Partili rakibi Hillary Clinton'ın ABD'lilerin endişelerini gözetmeden, beyazların ve ırkçıların azınlıklara karşı içgüdülerini harekete geçiren tecrübesinin ardından Trump'ın sonuçlar belli olduktan sonra yaptığı konuşmanın, ABD'lilerin duygularına hitap eder nitelikte olduğunu ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum