Trump'ın başkanlığına Amerikalı Müslümanların tepkisi

Trump'ın başkanlığına Amerikalı Müslümanların tepkisi

Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Amerikalı Müslümanların çoğu, birbirlerine "kararlı ve güçlü durma" çağrısında bulunuyor.

Kampanya dönemindeki İslamofobik söylemleriyle tepki çeken Cumhuriyetçi Donald Trump'ın ABD Başkanı seçilmesinin ardından Amerikalı Müslümanların çoğu, birbirlerine "kararlı ve güçlü durma" çağrısında bulunuyor.

Seçimlerde 45. ABD Başkanı seçilen Cumhuriyetçi Trump'ın kampanya döneminde tepki çeken İslamofobik söylemlerine Beyaz Saray'da da devam edip etmeyeceği, özellikle Amerikalı Müslümanlar tarafından yakından takip edilecek.

Daha önce "Müslümanların ABD'ye alınmaması" önerisini yapan ancak daha sonra bu önerisini kısmen yumuşatarak kastının "terör eylemlerinin yaşandığı bölgelerden gelen kişilerle" sınırlı olduğunu savunan Trump, 20 Ocak 2017'de başkanlık koltuğuna oturduktan sonra bu meseleyle başkan olarak yüzleşecek.

Amerikalı Müslümanlar, seçim akşamı yaptığı konuşmada toplumun tüm kesimlerine olumlu mesajlar veren Trump'ın bu söylemini Beyaz Saray'da da devam ettirmesini ümit ediyor.

Kampanya döneminde ağırlıklı olarak Demokrat Hillary Clinton'a yakın duran Amerikalı Müslümanlar, Trump'ın başkanlığına şu aşamada "ihtiyatlı" tepkiler veriyor.

Trump, beklenenden fazla kişiden oy aldı

ABD seçimleriyle ilgili tepkileri bir araya getiren "SeekersHub" adlı internet sitesindeki derlemede, "Sakina Collective" adlı İslami çalışmalar yapan organizasyonun başkanı Walead Mosaad, "Donald Trump bu seçimleri kazandı ve bunu sadece eğitimsiz taşralı beyazların yabancı düşmanı ve ırkçı eğilimlerine bağlamak yanlış olur." ifadelerini kullandı.

Mosaad, Trump'ın beklenenden daha fazla sayıda insandan oy almasını, geniş toplumsal kesimlerin, küçük bir elit grubun yönettiğini düşündüğü sistemden adeta "bıktığının" bir göstergesi olarak yorumladı.

Neoliberal düzenin son kullanma tarihinin artık geçmeye başladığını ifade eden Mosaad, insanların statüko ile yeni vaatler arasında kaldığında genelde yenilikçileri desteklediğini söyledi.

"Müslüman kardeşlerimize itidal ve sabır tavsiye ediyorum"

Teksas Austin'de yerleşik Nueces Camisi İmamı Muhammed Ömer İsmail, "Bu dönemde Müslüman kardeşlerimize itidal ve sabır tavsiye ediyorum." ifadelerini kullanarak yeni döneme hazırlık yapılması önerisinde bulundu.

İsmail, daha yakın diyalog ile halihazırdaki meydan okumaları fırsata çevirmek için herkesin çaba göstermesi gerektiğini ve bu durumda Trump döneminde de Amerikalı Müslümanların hasar görmeden yollarına devam edebileceğini vurguladı.

Bir medya kuruluşunda yapımcı olarak çalışan Sana Saeed ise Trump'ın başkanlığı döneminde en çok siyahilerin ve düşük gelir grubundaki kişilerin etkileneceğini savundu.

"Clinton da kazanmış olsaydı aynı dayanışmaya ihtiyacımız olurdu"

Müslümanların, Hispaniklerin ve (ABD'de kaçak yaşayan) kimliksiz göçmenlerin kendi aralarında iyi organize olmaları ve birbirlerini desteklemeleri gerektiğine işaret eden Saeed, "Hillary Clinton da kazanmış olsaydı aynı dayanışmaya ihtiyacımız olurdu." dedi.

Duke Üniversitesi İslami Çalışmalar Merkezi Direktörü Omid Safi, "Artık 'Trump bu seçimleri nasıl kazandı?' diye sormayı bırakalım. Amerika bu." ifadelerini kullandı.

Irkçılık ve bağnazlığın ABD'de yerleşik ve her zaman maruz kalınabilecek bir durum olduğunu anlatan Safi, Amerikalı beyaz olmayanların da bu ülkenin doğal bir parçası ve Amerika'yı Amerika yapan unsurlardan biri olduğunu vurguladı.

"Belki de Trump'ın başkanlığı, bizi kayıtsız uykumuzdan uyandırır"

ABD'de kurulmuş olan bir başka İslami organizasyon olan AHAD Enstitüsünün Kurucu Direktörü Şeyh Muhammed Mendes de "Belki de Trump'ın başkanlığı, bizi kayıtsız ve umursamaz uykumuzdan uyandırır." diye konuştu.

Amerikalı Müslümanların kurduğu eğitim kurumlarından Zaytuna Koleji direktörlerinden Abdullah bin Hamid Ali ise Müslümanların üzülmemesi gerektiğine işaret ederek, "Kaybeden olmayın, oturup ağlamayın da; hayat devam ediyor ve bundan sonra neyin daha iyi veya kötü olacağı, sizin davranış ve tercihlerinize göre şekillenecektir." dedi.

Trump başkanlığında Amerikalı Müslümanlara güçlü ve kararlı olmaları çağrısı yapan Hamid Ali, "Eğer istediğiniz şeyler olmadığında Allah'a olan inancınız azalıyorsa, bu sizin sorununuzdur." ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.