Trump’a Kudüs uyarısı: Provokasyon yapma!

Trump’a Kudüs uyarısı: Provokasyon yapma!

Fransa Dışişleri Bakanı Ayrault, Trump’ı uyardı

Fransa'nın başkenti Paris’te düzenlenen zirvede Filistin-İsrail sorununa ilişkin iki devletli çözüm planı ele alındı. Filistin ve İsrail, konferansa katılımcı olarak değil sadece toplantının sonucunu dinlemek üzere davet edildi. İsrail’in temsilci yollamadığı konferansa 70 ülke katıldı, Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Toplantının başında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, ‘uluslararası toplumun iki devletli çözümün, tek mümkün çözüm olduğunu güçlü şekilde vurgulamak istediğini’ söyledi.

BARIŞIN ŞARTLARI OLUŞTURULMALI

Bunun ardından France 3 televizyonuna konuşan Ayrault, ABD Başkanı Donald Trump’ın Tel Aviv’deki Amerikan elçiliğini Kudüs’e taşıması önerisinin ciddi sonuçlar doğuracak bir provokasyon olduğunu ifade etti. Fransız bakan, “Bu tabii ki bir provokasyon. Sanırım bunu yapamayacaktır. Çok ciddi sonuçları olur. Bu konunun bir ABD Başkanı’nın gündemine girmesi ilk değil, ancak hiçbiri böyle bir karar almadı” dedi. Ayrault, “ABD Başkanı olduğunuzda bu konuda böyle inatçı ve tek taraflı bir tavır alamazsınız. Barış için şartları oluşturmanız gerekir” ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından açıklanan bildiri, katılımcı ülkelerin Filistin sorununu çözümünde atılacak tek taraflı adımları tanımayacağı kaydedildi. Açıklamada, iki devletli çözüm önerisinin altı bir kez daha çizildi. Filistin Kurtuluş Örgütü, konferansın ‘İsrail’i Filistin topraklarındaki işgaline son vermeye çağırdığını’ belirterek, selamladı. Tel Aviv yönetimi ise konferansı ‘İsrail’e karşı olmakla’ suçladı.

İSRAİL’İN ENDİŞESİ BMGK

Donald Trump’ın 20 Ocak’taki başkanlık yemininden önce gerçekleşen bu konferans büyük oranda sembolik bir anlam taşısa da İsrail, konferanstan çıkacak kararların Trump göreve resmen başlamadan BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) getirilmesinden endişe ediyor. Fransa ise böyle bir niyeti olmadığını vurguluyor. ABD’nin Filistin-İsrail sorununun çözümüne ilişkin son girişimi 2014 yılının nisan ayında çöktüğünden beri barış görüşmeleri tıkanmış durumda. Görüşmelerdeki en büyük sorun İsrail’in uluslararası toplumun tepkilerine rağmen Filistin topraklarında yasadışı yerleşimler kurma politikası. 

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.