Trump yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu

Trump yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu

8 Kasım 2016'daki seçimleri kazanan Donald Trump, ABD Kongresindeki törende Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu.

8 Kasım 2016'daki seçimleri kazanan Donald Trump, ABD Kongresindeki törende Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda yemin ederek ABD'nin 45. Başkanı oldu.

Trump, törende yaptığı konuşmada, "Bugün sadece yönetim bir partiden diğerine geçmiyor; aynı zamanda gücü Washington'dan halkın kendisine geri veriyoruz." dedi.

Kongre bahçesindeki tören alanında yaptığı konuşmasında kendi yönetimiyle iktidarın yeniden Amerikan halkına geçeceği vurgusunu yapan Trump, özellikle ekonomik anlamda Amerikan halkına bugünkünden daha müreffeh bir dönem vaadinde bulundu.

"Bugün ettiğim yemin, tüm Amerikalılara bağlılık yeminidir"

"Bugünden itibaren sadece Amerika öncelikli olacak. Harekete geçme zamanı geldi. Bugün ettiğim yemin, tüm Amerikalılara bağlılık yeminidir." şeklinde konuşan Trump, verdiği sözlere sadık kalacağını belirtti.

4 yılda bir başkanlık devir teslim sürecinin yaşandığını ve bu süreçte gösterdikleri anlayış için ABD'nin 44. Başkanı Barack Obama ile eşi Michelle Obama'ya teşekkür eden Trump, "Onlar muhteşemdi." ifadesini kullandı.
"Onların zaferi sizin zaferiniz değildi"

Trump konuşmasına şöyle devam etti:

"Uzunca bir süredir başkentteki küçük bir grup, yönetimin tüm imkanlarından faydalanırken halkın kendisi bundan kendi payına düşeni alamadı. Washington gelişti, ancak halk bu zenginlikten nasiplenemedi. Politikacıların refah düzeyi arttı, ancak istihdam azaldı ve fabrikalar kapandı. Yerleşik düzen bu ülkenin insanlarını değil, kendini muhafaza etti. Onların zaferi sizin zaferiniz değildi. Onların başarısı sizin başarınız değildi."

Kendi başkanlığı ile tüm bunların değişeceği vaadinde bulunan Trump, "Bugün sizin gününüz, bu sizin kutlamanız ve ABD sizin ülkenizdir." dedi.
Trump'ın ekonomi vaatleri

Ekonomiyle ilgili sözlerinde dikkat çekici vurgular yer alan Trump, şunları söyledi:

"Onlarca yıl boyunca yabancı ülke endüstrilerini Amerikan endüstrilerinin zararına zengin ettik. Amerikan ordusunun çok üzücü şekilde tükenmesine izin verirken diğer ülkelerin ordularını sübvanse ettik. Kendi sınırlarımızı korumayı reddederken, diğer ülkelerin sınırlarını koruduk. ABD'nin altyapısı harap duruma düşerken, deniz aşırı ülkelere trilyonlarca dolar harcadık. Bizim ülkemizin zenginliği, güveni ve gücü dağılırken, diğer ülkeleri zengin ettik."

Fabrikaların bir bir kapandığını ve orta sınıfın refahının ellerinden sökülüp alındığını kaydeden Trump, bunun artık geçmişte kaldığını dile getirdi.

"Önce Amerika gelecek"

Sözlerine, "Bugün burada dünyanın tüm şehirlerinde, başkentlerinde ve güç odağında duyulması gereken yeni bir iradenin kurulması için toplandık. Bugünden sonra topraklarımızı yeni bir vizyon yönetecek. Bugünden itibaren önce Amerika gelecek." şeklinde sürdüren Trump, ticaret, vergi, göçmenlik ve dış politika hakkındaki her kararda Amerikalıların karar verici olacağının altını çizdi.
"Amerikan malı al, Amerikalı işçi çalıştır"

Trump, kampanya döneminde de birçok kez dile getirdiği "Amerikan malı al, Amerikalı işçi çalıştır" sloganını bir kez daha tekrar ederek, "Dünya ülkelerinin dostuluğu ve iyi niyetini gözeteceğiz ancak bunu yaparken ülkelerin kendi çıkarlarına öncelik verme hakkına saygı duyacağız." ifadelerini kullandı.

Dış politikayla ilgili sözleri arasında, "Eski ittifakları güçlendireceğiz ve yenilerini kuracağız." diyen ABD'nin yeni başkanı, modern dünyanın "radikal İslami terörizme" karşı birleşeceği ve onu yeryüzünden sileceği vurgusunu yaptı.

Yemin töreni ve konuşmasının ardından Trump, Kongrede onuruna verilen geleneksel yemeğe katıldı.
Çok sayıda dini tören

ABD'nin 45. Başkanı Donald Trump'ın, Kongre'de yemin ederek göreve başlamasından önce ve sonra çok sayıda dini tören düzenlenmesi dikkati çekiyor.

Trump, programına sabah erken saatlerde kilisede dua ederek başladı. Trump için 08.30'da St. John Kilisesi'nde düzenlenen programa bir haham ve Hristiyanlığın farklı mezheplerinden papazlar katıldı.

En son 1985 yılında Ronald Reagan'ın yemin törenine bir haham katılarak dua etmişti. Yemin törenine Yahudi din adamının katılması, Trump'ın kızı İvanka'nın evlendikten sonra Yahudiliği seçmesi olarak yorumlandı.

Trump, yemin töreninde iki İncil'e el basarak yemin etti. İncillerden birisinin kendisine annesi tarafından verildiği, diğerinin ise Abraham Lincoln'ün de el basarak yemin ettiği İncil olduğu açıklandı.

Öte yandan, yarın Ulusal Katedral'de İslamiyet de dahil olmak üzere 26 farklı din ve mezhepten temsilcinin katılacağı dini tören düzenlenecek.
Beyaz Saray'a geçerken halkı selamladı

Kongre binasındaki yemin töreni ve onuruna verilen öğle yemeğine katıldıktan sonra Beyaz Saray'a geçerken halkı selamladı.

Yemekte konuklara hitap eden Trump, Demokrat rakibi Hillary Clinton ve eşi eski ABD Başkanı Bill Clinton'a yemeğe katıldıkları için teşekkürlerini sundu.

Salondaki davetlilerden Clinton çiftini ayakta alkışlamalarını isteyen Trump, "Başkan Bill Clinton ve Bakan Hillary Clinton'un geleceklerini duyduğumda çok onurlandım." dedi.

Donald Trump ve eşi Melania Trump, daha sonra Pensilvanya Bulvarı'nda düzenlenen resmigeçit töreninde Kongre binasından Beyaz Saray'a kadar olan güzergahın bir bölümünü yürüyerek geçti. Yol kenarında bekleyen ve kendilerine sevgi gösterilerinde bulunan on binlerce kişiyi selamlayan Trump çiftine törende ABD'nin üst düzey yetkililerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 8 bin kişi ile orduya bağlı mangalar eşlik etti.

Kongre Devir Teslim Töreni Komitesinden alınan bilgiye göre, 1801 yılında dönemin ABD Başkanı Thomas Jefferson tarafından başlatılan ve o zamandan bu yana geleneksel olarak yapılan resmigeçit törenini vatandaşların yakından izlemesi için kontrol noktaları oluşturuldu.
Bakan Çavuşoğlu da katıldı

Devir teslim törenlerine katılmak üzere Washington'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Başbakanlık Danışmanı İhsan Durdu da yemin töreninde yer aldı.
Tebrik mesajları

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, yemin ederek görevine başlayan ABD Başkanı Donald Trump ile "barış ve güvenlik" için çalışmak istediğini bildirdi.

Mesajında Trump'ı tebrik eden Abbas, "İstikrarsız bir dünyada ve trajik bir dönemden geçen Ortadoğu'da barış, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve birlikte güvenli bir geleceğin inşa edilmesi için kendisiyle çalışmayı arzu ediyorum." ifadesini kullandı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, yemin ederek görevine başlayan ABD Başkanı Donald Trump ile dünyanın istikrar, refah ve güvenliğini sağlamak için sırt sırta vererek çalışacaklarını bildirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.