Trump, Suriyeli muhaliflere desteği kesebilir!

Trump, Suriyeli muhaliflere desteği kesebilir!

Washington'ın Suriye'deki en büyük rakibi Rusya ile işbirliği sinyali veren ABD'nin yeni başkanı, rejime karşı savaşan muhaliflere yardımın kesilebileceğini ima etti.

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, seçim kampanyası boyunca Suriye'de Beşar Esad rejimini destekleyen tavrını, ülkedeki muhaliflerin çağrılarına karşın sürdürmeye devam ediyor.

ABD'nin seçkin gazetelerinden Wall Street Journal'a röpörtaj veren Trump, "Benim Suriye konusunda herkesten farklı düşüncelerim vardı. Düşüncem Suriye ile savaşıyorsunuz, Suriye IŞİD'le savaşıyor ve IŞİD'ten kurtulmanız gerekiyor şeklindeydi..." dedi.

Esad'ı yeterince sevmediğini ifade eden Trump ancak Şam rejiminin güçlendiği takdirde ülkede iç savaşın körüklediği kaos ortamının durulabileceğini ve ABD'ye yönelik tehditlerin azalabileceğini öne sürdü.

Bölgedeki tabloya bakıldığında Moskova ile ilişkileri güçlendirme çağrısını yineleyen Trump, "Rusya şu an Suriye ile işbirliği içerisinde. Bir de Suriye ile birlik içerisinde olduğu için daha güçlenen İran var. Suriye'ye karşı muhalifleri destekliyoruz ama onların kim olduğu hakkında fikrimiz yok. Eğer ABD Esad'a saldırırsa kendimizi Rusya'yla, Suriye'yle savaşırken bulacağız" ifadesini kullandı.

İLK TEBRİK PUTİN'DEN

Trump'ı ilk tebrik eden lider, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmuştu. Rusya lideri Putin, Trump'ın seçim zaferiyle ilgili ilk açıklamasında, "Trump'ın ilk açıklamaları bize ABD ve Rusya arasında ilişkileri düzeltme yönünde adımlar atılmasının mümkün olduğu umudu verdi" demişti.

Cumhuriyetçi adayın ipi göğüslemesinden memnuniyetini saklamayan Moskova yönetimi, yaptığı açıklamada seçimden önce iki seçeneğin masada olduğunu belirtmişti. Putin'in danışmanlarından Sergei Glazyev, "Amerikanlıların iki seçeneği vardı: Üçüncü Dünya Savaşı veya çok taraflı barış" ifadesini kullanmış, yarışı kaybeden Demokrat aday Hillary Clinton'ı ise savaşın sembolü olarak tanımlamıştı.

TEMASI KABUL ETTİLER

Moskova ayrıca ABD başkanlık seçimleri sırasında Donald Trump’ın kampanya ekibiyle temas kurduklarını da kabul etmişti. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Interfax haber ajansına verdiği demeçte Trump'ın kampanya ekibindeki kişilerle iletişime geçtiklerini söylemişti. "Bu çalışmayı elbette seçimlerden sonra da sürdüreceğiz” diyen Ryabkov detaylara girmekten kaçınmıştı.

ABD'nin yeni başkanı, Putin'i daha önce övmüştü: "Onunla muhtemelen çok iyi anlaşırdım. Şu anki problemlerimiz olmazdı." Trump ayrıca, seçim kampanyası sırasında Putin'in kendisini övmesinden memnun olduğunu söylemişti.

Suriye cephesinde ise Beşar Esad Trump'ın seçimi kazanmasından memnuniyet duyduğunu ilan etmiş ve işbirliği için hazır olduğunu belirtmişti.

Mart 2011'de başlayan Suriye'deki olaylar kısa sürede iç savaşa dönüşürken, halihazırda Şam rejiminin en önemli koruyucusu Rusya. Şam ve Moskova'nın yanında en önemli müttefikleri ise İran.

Diğer cephede başını ABD'nin çektiği koalisyon var. Türkiye, Katar, Suudi arabistan ve diğer Batılı ülkeler rejime karşı savaşan muhalifleri destekliyor. Washington yönetimi Esad'ın koltuğunu bırakmasını isterken, Demokrat aday Clinton uçuşa yasak bölge oluşturulmasını önermişti. Öneri, Suriye'deki muhalifler tarafından, Rusya'nın başlattığı hava saldırılarını engelleyeceği ümidiyle destekleniyordu.

Haber 7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.