TRT Kurdî’de İzzettin Yıldırım belgeseli

TRT Kurdî’de İzzettin Yıldırım belgeseli

Şopger Programı bu ay, Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı İzzetin Yıldırım’ın dine adanmış, vakf edilmiş hayatı ve şehadetini ele aldı

Risale Haber-Haber Merkezi

TRT Kurdi siyasi belgesel programı Şopger (Takipçi) Kürt siyasi tarihinde, karanlıkta kalmış önemli olaylarını aydınlatmaya devam ediyor. Şopger Programı bu ay, Zehra Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı İzzetin Yıldırım’ın dine adanmış, vakf edilmiş hayatı ve şehadetini ele aldı. 

İzzettin Yıldırım 29 Aralık 1999 yılında, bir ramazan günü, iftardan sonra Üsküdar’daki evinden alındı. Yaklaşık bir ay kayıp olan Yıldırımın cesedi,  28 Ocak 2000 tarihinde İstanbul Kartal’da bir villada bulundu. 

1946 yıllında doğduğu Ağrı’nın Patnos ilçesine bağlı Kızılkaya köyünden ele alınan vakf edilmiş hayatın öyküsü, Sıkkı Yönetim dönemi girdiği hapishane, Mısır’da firarı hayatı, Zehra Vakfı’nın kurulması, 28 Şubat sürecin de aldığı tehditler ve takip edilme olayları dahil geçen zamana kadar program bünyesinde geniş bir şekilde işlendi. 

Programın son bölümünde ise, 29 Aralık 1999 gününde Üsküdar’daki evinde alınarak,  28 Ocak 2000 tarihinde İstanbul Kartal’da bir evde cesedi buluncaya kadar geçen sürecin perde arkası ve konuşulmayan konular değerlendirildi. 

kaya.jpgProgramın sunucu ve yapımcısı Fetullah Kaya, şahadeti bölümüne özelikle değindiklerini ifade ederek; “Kayıp sürecinde aile ve arkadaşlarından oluşan bir heyet Meclis’e giderek çeşitli görüşmelerde bulunuyorlar. Bu görüşmelerde 3 generalden bahsediliyor. Onların elinde olduğu ve bir haftaya kadar bu generallere ulaşılmasa cesedinin bulunacağını belirtiliyor. 

Mahkeme sürecinde de bahseden Fetullah Kaya, “Yaptığımız araştırmada şunu gördük ki, 2006 yılına kadar her hangi bir dava açılmamış ve iddianame hazırlanmamıştır. Bunun üzerine ailesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurarak Türkiye’yi mahkum edince, savcılık devreye girip iddianame hazırlıyor. 

Üzerinde 15 yıl geçmesine rağmen hala aydınlanamayın cinayetin perde arkasın araştıran Şopger programı önemli verilere ulaştı. 

İzzetin Yıldırım’ın hayatını anlatan belgeseli Cumartesi günü saat 21.30’da TRT Kurdî de yayınlanacak.

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
11 Yorum