Trafikteki 5 millyon araç tehlikede!

Trafikteki 5 millyon araç tehlikede!

İstatistikler, Türkiye'deki araç sayısının 18 milyon adede ulaştığını gösterirken, bu araçların yaklaşık yüzde 30'unun "potansiyel tehlike" olduğu anlaşılıyor.

Yapılan araştırmlara göre; Türkiye'deki 5.1 milyondan fazla aracın muayenesinin olmadığı, traktör ve motosikletlerin yüzde 80'ine yakının da muayene yaptırmadığı belirtiliyor.
Muayeneden kaçan 5 milyondan fazla aracın arasında otobüs, minibüs ve kamyonların da bulunması, işin vahametini artırıyor. Kaza haberlerinde "Freni tutmayan araç..." ya da "Direksiyon hakimiyetini yitiren sürücü..." gibi etkenlerin sıralanmasının "sürücü hataları" dışında, çok da "olağan dışı" bir durum değil. TÜVTÜRK verilerine göre 48 bin 789 otobüs, 126 bin minibüs, 275 bin kamyon, 738 bin kamyonet ve 1.1 milyon Otomobil muayene yaptırmamış durumda. Motosiklet ve traktördeyse bu rakamlar daha yüksek. 1 milyon 784 motosiklet ve 1 milyon civarında traktörün de muayenesi yok.

Muayenesiz motosikletlerin oranı yüzde 70, traktörlerin oranıysa yüzde 80'lere ulaşıyor.

İkinci el yasağı

TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, araç muayenesinde kalma oranlarının iyileşmeye başladığını, ancak buna rağmen trafikte seyreden her 4 araçtan 1'inin muayeneye gelmediğini belirtti.
Ören, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün getirdiği zorunluluk sonrasında, geçerli araç muayenesi olmayan araçların 2. el satışlarının yapılmasının mümkün olmadığına dikkat çekerken, bunun trafik güvenliğini artıracağını vurguladı. Yakın geçmişte muayenesi olmaksızın satışı yapılmış araçların karıştığı ölümcül kazalar bulunduğunu hatırlatan Ören, "Bu nedenle düzenlemenin trafik güvenliği sağlamaya yönelik bir önlem olmasının yanı sıra, ayrıca tüketiciyi korumak için atılmış bir adım olduğunu da söyleyebiliriz" diye konuştu.
Fren ve farlar sorunlu

Yine TÜVTÜRK verilerine bakıldığında, geçen yıl Türkiye'de yaklaşık 7 milyon aracın periyodik muayenesi yapılmış. Araçların sadece yüzde 2'si "kusursuz", yüzde 65.7'si "hafif kusurlu" geçebilmiş. Muayeneye gelenlerin yüzde 30'a yakını "ağır kusurlu", yüzde 2.7'si de "emniyetsiz" bulunmuş.

Peki en çok niye kalmış araçlar? "Arka frenlerin tutmaması" yine ilk sırada. Onu "geri vites lambasının yanmaması", "fren lambalarındaki bozukluk", "park lambalarının yanmaması" izliyor. 5. sıradaysa "uygun olmayan araç özellikleri" yani standart dışı koltuk sayısı gibi nedenler var.
Yeni kusurlar da geldi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü, araç muayenesinde belirleyici olan "Kusur Tablosu"nda değişiklik yapmış. Örneğin önceden hafif kusur olan "geri vites lambasının çalışmaması", "yanlış takılmış lastikler" veya "rot başlarının kafalarında boşluk", artık ağır kusura giriyor. 158 kusurda düzenleme yapılmış. Yani bakımsız araçların, yeni kusur tablosuyla muayeneden geçmesi biraz daha zorlaşacak, ama daha güvenli olacak.

2.7 milyar devlete

TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, 2008 yılından bugüne kadar toplam 32.5 milyon aracın muayene edildiğini, tekrarlarla birlikte rakamın 60 milyonu aştığını söyledi. 6 yılda kamuya 2.7 milyar lire aktarıldığını hatırlatan Ören, yüzde 40 olan devlet payının, önümüzdeki dönemde yüzde 50'ye çıkacağını belirtti. Muayene ücretlerinin her yıl ekim ayında yine devlet tarafından yeniden değerlemeyle belirlendiğini anlatan Ören, muayene ücretlerinde kendi paylarının sadece yüzde 4 olduğunu, buna karşılık kendilerinin yaptıkları başlangıç yatırımının 1 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Türkiye genelinde 197 sabit, 3 motosiklet muayene istasyonu ve 73 gezici istasyonla hizmet verdiklerini söyleyen Ören, bu yıl 6 noktada yeni istasyon ve 12 ek kanal yatırımı yapacaklarını kaydetti.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.