Trafikte kaybedilen süreyi telafi için hız yapmayın

Trafikte kaybedilen süreyi telafi için hız yapmayın

Ardı ardına yaşanan trafik kazaları, bayram sevincine acı düşürdü.

Son dört günde kazalar sebebiyle 66 kişi öldü. Sürücüleri aşırı hız konusunda uyaran Ahmet Köseleci, şu tespitte bulundu: “Sıkışık trafikte kontak kapatan sürücülerin, kaybettikleri zamanı telafi etmek amacıyla sürat yapmaları ölümcül kazalara sebep oluyor.”

Bayram tatilini akrabalarının yanında geçirmek isteyen milyonlarca kişi yollara döküldü. Ancak ardı ardına yaşanan trafik kazaları, yüreklere ateş düşürdü. Son dört günde meydana gelen onlarca kazada 66 kişi hayatını kaybederken, 336 kişi de yaralandı. Uzmanlar ise sürücüleri dönüş yolu öncesinde uyarıyor. Sürücülerin yola çıkmadan önce ve seyir halindeyken dikkat etmesi gereken kurallar olduğunu hatırlatan uzmanlar, kazaların başlıca sebebinin dikkatsizlik, aşırı hız ve araçlara bakım yapılmadan yola çıkılması olduğunu söylüyor.

Araştırmalar da sürücülerin büyük çoğunluğunun, yorgunluk, uyku hali ve dikkat kaybının sürüş becerileri üzerindeki olumsuz etkisini göz ardı ettiğini gösteriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre trafik kazalarının yüzde 87,5'i sürücü kusurundan kaynaklanıyor. Uzun süre trafikte bunalan sürücülerin, şehir dışına çıktığında ayağını gazdan çekmediğini ifade eden Borusan Otomotiv Motorsport Akademi eğitmenlerinden İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Ahmet Köseleci, şu tespitte bulunuyor: “Vatandaşlar, tatile çıkarken veya tatil dönüşü için 4-5 saate varan sürelerde trafikte bekleyebiliyor. Şehir içinde zaman zaman kontak kapatan sürücülerin, şehir dışına çıktıklarında kaybettikleri zamanı telafi etmek amacıyla sürat yapmaları ölümcül trafik kazalarına neden olabiliyor.”

Sürücüler ayrıca, yoğun trafik veya gündüz sıcaklığından dolayı daha çok gece yola çıkmayı tercih ediyor. Kazaların yaklaşık yüzde 40'ı da gece meydana geliyor. Sürüş hatalarını en asgariye indirmek için yola dinlenmiş olarak çıkılması gerektiğinin altını çizen Köseleci, “Sürücüler, hız limitlerinin aşılmamasına da özen göstermelidir. Gece araba kullanan sürücülerin sürüş becerileri azalmaktadır. Bunun sonucu olarak sürücüler, şeritlerde bir sağa bir sola geçmek, belirli bir hızı tutturamamak ve pek çok kez direksiyon hâkimiyetini kaybetmek gibi sorunlar yaşayabilirler.” uyarısında bulunuyor.

Varış noktasına yaklaşmak rehavete düşürüyor

 Araç sürmenin o an için hayatınızın en önemli işi olduğunu asla unutmayın.

 Yolcuların emniyet kemerlerini taktığından emin olun.

 Uykunuzu almadan yola çıkmayın.

 Sık sık mola verin. Gerekirse molanıza uyku ekleyin.

 İmkanınız varsa, direksiyonu yol arkadaşınıza verin.

 Güneş gözlüğünüzü yanınıza almayı unutmayın.

 Yemeği araç kullanırken değil, molalarda yemeye ve yağlı yiyecekler tüketmemeye özen gösterin.

 Çocuklarınızın sizi devamlı rahatsız etmemeleri için yiyeceklerini ulaşabilecekleri noktalara yerleştirin.

 Varış noktasına yaklaşmanın verdiği rehavete kapılmayın.

 Daima dikkatli olun, tehlikeleri önceden fark edin ve önleminizi alın.

 Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.