'Trafikte hız sınırını aşmak caiz değil, kural ihlali de kul hakkına girmektir'

'Trafikte hız sınırını aşmak caiz değil, kural ihlali de kul hakkına girmektir'

Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Baktır, trafik kuralı ihlalinin aynı zamanda kul hakkı ihlali olduğunu söyledi. Baktır, belirlenen hız sınırlarını aşmanın da şer’an caiz olmadığını kaydetti.

Türkiye'de istatistiki bilgilere göre her gün ortalama 10 kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor. Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre sadece 2010 ve 2013 yılları arasındaki Kurban ve Ramazan bayramları tatillerinde toplam 743 kişi hayatını kaybetti. Önümüzdeki Pazartesi başlayacak Ramazan Bayramı öncesi cuma gününden itibaren yollarda yoğunluk yaşanması bekleniyor. Yola çıkacak sürücüler emniyet yetkilileri, uzmanlar ve din alimleri tarafından uyarıldı. ERÜ İlahiyat Fakültesi Öğr. Üys. Prof. Dr. Mustafa Baktır, trafik kurallarının küçük görülmemesi gerektiğine dikkat çekti. Trafik kurallarının acı tecrübeler sonunda konulduğunu vurgulayan Baktır, kural ihlali sonucu yaşanacak maddi ve manevi zararların kul hakkı olduğuna dikkat çekti. Baktır, "Trafik kurallarını küçük görmeden mutlaka uymalıyız. Çünkü bu kurallar çok acı tecrübelerin sonucunda konmuştur. Dolayısıyla her ihlal kul hakkına girer. Şer’an da trafiğin koyduğu kilometreyi aşmak caiz değildir. Yollarda belirlenen hız sınırlarına uymamız gerekiyor. Aksi takdirde sorumlu oluruz." dedi. 
 
Konuyla ilgili bir örnek de veren Baktır, "Bir insan kendi şeridinde giderken karşıdaki araç gelip ona çarpıyor. Yaralanma ya da ölüm meydana gelebiliyor. Bu en büyük kul hakkıdır. Kul hakkı bu olmazsa hiçbir şey olmaz." diye konuştu.
 
İlahiyat Profesörü Mustafa Baktır, sürücülerin araç bakımlarını yaptırmaları, yola uykusuz çıkmamaları, belirli aralıklarla dinlenmeleri, hız yapmamaları ve yoldaki trafik levhalarına uymaları konusunda da uyarıda bulundu.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.