‘Trafik kazalarının nedeni deneyimsiz taşeronlardır'

‘Trafik kazalarının nedeni deneyimsiz taşeronlardır'

Türkiye Yol-İş Sendikası Konya 1 No'lu Şube Başkanı Mürsel Selbüz, yaşanan trafik kazalarının asıl nedeninin taşeronluk sistemi olduğunu iddia etti.

 Yeterli bilgi ve deneyimden yoksul olan taşeronların yaptığı kolların kazalara davetiye çıkardığını ifade eden Selbüz, “Ülkemizdeki yolların büyük bir bölümü duble yol, bölünmüş yol olarak yapıldı. Trafik kazaları azalacağı yerde artmaya başladı. Yaşanan trafik kazalarına lastiklerin ve sürücülerin neden olduğu açıklanmaktadır. Bunlar geçerli olsa da asıl neden taşeronluk sistemidir.” dedi.

Trafik kazalarının genellikle taşeronlaşmadan kaynaklandığına vurgu yapan Mürsel Selbüz, taşeronların yeterli bilgi ve deneyimden yoksul olması nedeniyle yapılan yolların kazalara davetiye çıkardığını ileri sürdü. Selbüz “ Yolların büyük bölümü sathi kaplama yapıldığından kısa sürüde yıpranmakta v e bozulmaktadır. Daha kısa sürede çok yol yapılmış, yolların yapımları taşeronlara verilmiştir. Cumhuriyetimizin en önemli kurumlarından biri olan Karayollarının içi boşaltılarak, uzmanlaşmış karayolcular dışlanarak bütün işler taşeronlara havale edilmiştir. Karayollarının yaptığı bütün işler anahtar teslimi ihaleyle taşeronlara verilmiştir. Taşeronun yeterli bilgi ve deneyimden yoksun olması nedeniyle yaptığı yollar kazalara davet çıkartmaktadır.” şeklinde konuştu.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün TÜİK, Emniyet genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı verilerine dayanarak yayımladığı 2012 trafik kazaları raporuna dikkat çeken Selbüz yaptığı yazılı açıklamada şu bilgilere yer verdi: “2008–2012 döneminde trafik kazalarında her yıl ortalama 4038 kişi hayatını kaybetmiştir: Bir günde 11 yurttaşımızın öldüğü anlamına gelmektedir. Aynı raporda, kazaların kusur dağılımı ise; sürücü yüzde 88, yaya yüzde 11, araç yüzde 0.23, yol yüzde 0.43 ve yolcu yüzde 0.35 olarak belirlemektedir. Oysa sadece son 2 ay içinde Antalya, Kayseri ve Sivas’ta araçların yoldan çıkarak kazaların gerçekleştiği açıklanmıştır. KGM’nin 2012 raporuna bakıldığında”Yoldan çıkma” şeklinde gerçekleşen kaza sayısının 23 bin 484 olduğu belirtilmektedir. Bu sayı, toplam kazaların yüzde 15.29’dir.”

"‘YOLDAN ÇIKMA’ KAZALARININ NEDENİ TAŞERONLARDIR"

Selbüz, Türkiye Yol-İş Sendikası’nın yaptığı çalışmalar sonucunda 'Yoldan Çıkma' şeklinde gerçekleşen ve yüksek ölümlere ve yaralanmalara sebebiyet veren kazaların taşeronluk sisteminden kaynakladığını tespit ettiğini dile getirdi. Yapılan araştırmada bu kazaların sebeplerinin ise şu şekilde sıralandığını ifade etti: “Hava koşularına göre uygun şekilde yol bakımlarının yapılmaması, yol uyarı işaret levhalarının yeteri kadar ve gerekli noktalara konulmaması, levhaların yağışlarda kapanmalarını önleyecek tedbirlerin alınmaması, Yol kenar bariyerlerinin, kenar işaretlerinin ve çizgilerinin, gerekli aydınlatma ve bakımlarının, tuzlama çalışmalarının zamanında, yeterince gereği gibi ve kurallara uygun yapılmaması’

"BU TABLO TAŞERONLUK SİSTEMİNİN SONUCUDUR"

Ortaya çıkan acı tablonun; hedefi sadece maliyeti azaltmak ve kazancı arttırmak olan taşeronluk sisteminin sonucu olduğunu ileri süren Mürsel Serbüz, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu tablo; kamu hizmetinin önemi yeterince kavrayamamış, hayati önem taşıyan işler dahi ”Piyasa” mantığı ile ele alan taşeronluk zihniyeti sonucudur. Bu gerçeğin anlaşılması için kaç insanımızın daha yollarda kurban olması gerekmektedir? Yol-İş Sendikası olarak yetkililerden yol üretim, yenileme, bakım, onarım ve kar mücadelesi işlerinin taşeronlar aracılığı ile değil, kurulduğu 1950 yılından beri bu hizmeti gereğince yerine getiren Karayolları Genel Müdürlüğü’nün iş prensipleri ve kadrolu elemanları aracılığı ile yapılmasını istiyoruz. O zaman yollardan kaynaklanan ölümlü trafik kazalarının en aza ineceği kanısındayız.”

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.