Trafik Kazaları İş Kazası Statüsüne de Girecek

Trafik Kazaları İş Kazası Statüsüne de Girecek

Her sene binlerce cana mal olan ve ekonomiye zararı 17,4 milyar lirayı bulan trafik kazaları ile ilgili yeni bir uygulamaya gidiliyor. Uygulama ile iş esnasında yaşanan trafik kazaları iş kazası statüsüne giriyor.

Kış aylarında artan kazalar Kanaltürk’te yayınlanan Bana Bir Şey Olmaz! adlı programda ele alındı. Programın konuklarından Türkiye Şoförler Ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Yönetim Kurulu Başkan Fevzi Apaydın, sürücü eğitimlerinde Emniyet Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı’nda bulunan eğitim birimleri ile çalıştıklarını; kaza oranlarının fazla olduğu şehirlerde trafik güvenliği için seminer ve toplantılar yaptıklarını aktardı.
 
Apaydın, ehliyet veren yetkili kurumlar ile ilgili aksaklıkların ve trafik kazalarının devam ettiğinden yakındı; “Kazaların her sene ekonomiye 17,4 milyar lirayı bulan zararı söz konusu.” dedi.
 
İş Güvenliği Uzmanı Mehmet Tunç da kazalar ile ilgili ekonomik rakamların ve ölüm sayılarının hem terörden daha ürkütücü olduğunu dile getirdi. Tunç, şu ifadeleri kullandı:
 
“Türkiye'de de trafik kazaları en önemli ölüm ve yaralanma nedenlerinin başında bulunmaktadır. Kazalar gerek yaşamını yitirenler gerek yaralananlar gerekse bunların yakınları için trajedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan resmi istatistiklere göre kazalar 2010’a dek her sene 5 bin, 2010-2014 döneminde de her sene 4 bin cana mal oluyor. Ama hakiki rakamları 8 bin ila 10 bin olarak belirlemekteyiz. Bu rakamların dışında trafikte her sene 200 binin yaralı olarak kurtulduğunu aktarabiliriz. Peki istatistikler ile hakiki rakamlar niye ayrı? Bu soruya ‘kazadan sonra yolda giderken veya tedavi esnasında veya sonrasında yaşanan ölüm vakaları‘ cevabı verilebilir. Bu ölüm vakaları sağlık kurumlarınca trafik kazası sayılmaması arada 2 kat marjın açılmasına sebebiyet vermektedir.
 
Trafikte sölümlerin yanında yaralanmalar da var. Bunun dışında sağlık ve tedavi masrafları, iş gücü kayıpları, aile yapısında meydana gelen olumsuz sonuçlar ve sakat kalan veya yardımdan yoksun kalan ailelere bağlanan maaşlar da ülke ekonomisi için çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır.”
 
İş esnasında yaşanabilecek trafik kazalarının aynı zamanda iş kazası statüsüne gireceğini belirten Tunç, bu konuda taşıtların teknik yeterliliğinin önemle ele alınması, gerekli önlemlere başvurulması uyarısında bulundu.
 
Mehmet Tunç, trafik kazalarının temel nedenlerini ‘hız limitine uymama‘, ‘hatalı sollama‘, ‘önde giden taşıtı yakın takip‘ ile ‘alkollü, yorgun ve uykusuz taşıt kullanma‘ olarak açıkladı. Bu konularda şoförleri duyarlı olmaya davet etti.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.