Trafik Cezalarına Yüklü Artış Geliyor

Trafik Cezalarına Yüklü Artış Geliyor

TBMM’­ye su­nu­lan 2015 yı­lı büt­çe ya­sa ta­sa­rı­sın­dan tra­fik ce­za­la­rı­na yük­lü ar­tış sin­ya­li çık­tı.

Önümüzdeki yıl vatandaşlardan 2,7 milyar lira trafik cezası tahsil edilmesi için bütçeye hedef kondu.
 
2015 ceza hedefinin tutabilmesi için bu yılki trafik cezalarından yüzde 48,5 daha fazla ceza kesilmesi gerekiyor.
 
Ye­ni büt­çe­ye gö­re önü­müz­de­ki yıl dev­let vatandaşlar­dan 2 mil­yar 699 mil­yon li­ra tra­fik pa­ra ce­za­sı tah­sil et­me­yi he­def­li­yor.
 
BU YILKİ 1.8 MİLYAR LİRA
 
Ce­za he­de­fi­nin tut­tu­ru­la­bil­me­si için tra­fik po­lis­le­ri­nin ce­za kes­me per­for­mans­la­rı­nı ya­rı ya­rı­ya ar­tır­ma­la­rı ge­re­ke­cek.
 
Ger­çek­leş­ti­ril­me­si ön­gö­rü­len bu he­def, bu yıl va­tan­da­şın öde­di­ği tra­fik ce­za­la­rın­dan yüz­de 48,5 ora­nın­da da­ha faz­la ce­za öde­ye­ce­ği an­la­mı­na ge­li­yor.
 
Tra­fik kural­la­rı­nı ih­lal eden sü­rü­cü­le­re bu yı­lın ilk 8 ayın­da 1 mil­yar 363 mil­yon li­ra tra­fik ce­za­sı ke­sil­di ve bu tu­tar tah­sil edil­di.
 
Ola­ğa­nüs­tü bir du­rum ol­maz­sa ce­za tah­si­la­tı­nın yıl so­nun­da 1 mil­yar 817 mil­yon li­ra­ya ula­şa­ca­ğı he­sap­la­nı­yor. 
 
Hü­kü­met eğer yıl so­nu tah­si­lat ra­ka­mı­nı dik­ka­te alıp enf­las­yon ve bü­yü­me ra­kam­la­rıy­la öl­çü­lü bir tra­fik ce­za­sı tah­mi­ni he­def­le­miş ol­say­dı, 2015 için büt­çe­ye en faz­la 2 mil­yar li­ra ci­va­rın­da ce­za geliri he­de­fi ya­zı­la­cak­tı.
 
2 MİLYAR LİRA OLMALIYDI
 
An­cak bu yıl için ar­tış he­de­fi yüz­de 48,5’e çı­ka­rıl­dı, böy­le­ce top­lan­ma­sı ön­gö­rü­len ce­za tu­ta­rı 2,7 mil­yar li­ra­ya yük­sel­til­di.
 
Tra­fik ce­za­la­rın­da yüz­de 50’ye ya­kın tu­tar­da ge­lir tah­sil edi­le­bil­me­si için sü­rü­cü­le­re önü­müz­de­ki yıl da­ha faz­la ce­za ke­sil­me­si ge­re­ke­cek.
 
AFTAN GELİR YAZILMADI
 
Ceza tahsilat hedefinin genel bütçe hedeflerinin 5 katına yakın tutarda artırılmasında af yasasından gelebilecek ilave tahsilatların etkili olup olmayacağı konusunda bütçede bilgi yer almıyor.
 
Bununla birlikte Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçeye açıklarken yaptığı açıklamada, aftan gelebilecek bir gelir tahminini büt- çeye yazmadıklarını söylemişti.
 
Bu açıklama 2,7 milyar liralık trafik cezasının tamamına yakınının bu yıl kesilecek trafik cezalarından oluşabileceğini işaret ediyor.
 
HEDEF 9 MİLYAR LİRA
 
2015 bütçesine göre önümüzdeki yıl vatandaşlara kesilecek toplam ceza tutarının ise yüzde 13, yani 1 milyar liranın üzerinde artarak 8,9 milyar liraya çıkarılması hedeflendi.
 
Bu cezanın 3,7 milyar lirasını vergi cezaları, 2,7 milyar lirasını trafik cezaları, 1,8 milyar lirasını çevre ve karayolu taşımacılığı gibi idari para cezaları, 520 milyon lirasını yargı cezaları ve 202 milyon lirasını da diğer cezalar oluşturacak.
 
Bugün

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.