Trabzon sağlık turizminde marka olacak

Trabzon sağlık turizminde marka olacak

Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, Trabzon'un sağlık turizminde marka olma potansiyelinin bulunduğunu belirtti.

 Aydın, 'Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerde sağlık hizmetleri çok ileri düzeyde değil. Bu hizmeti dışarıdan almak istiyorlar ve bu ülkelerin hemen yanındaki Trabzon'a doğal bir yönelim oluyor' dedi.
 
Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, İpek yolu ve Karadeniz Havzası ülkelerine açılan Trabzon'un sağlık turizmi alanında kalp hastalıkları, onkoloji, ortopedi, interaktifte ve rehabilitasyon alanlarında bir merkez olabileceğini söyledi. Trabzon'un Sağlık Turizmi merkezi konusunda yürütülen çalışmalar kapsamında hazırlanan raporda yer alan sonuçlar Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda değerlendirildi. Toplantıya Trabzon Sağlık Müdürü Dr. Kemal Süleyman, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Kasap, İl Kültür Müdürü İsmail Kansız, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Coşkun Kahraman, DOKA Uzmanları, proje yürütücüleri ve diğer paydaşlar katıldı. Toplantıda konuşan Uluslararası Hasta Hizmetleri Derneği Başkanı Dr. Dursun Aydın, 10-20 yıl önce binlerce insanın tedavi olmak için batıya giderken bugün 300 bini aşkın kişinin Türkiye'ye tedavi olmaya geldiğine dikkat çekti. Aydın, 'Yaklaşık 2-3 milyar dolar bu sektörden döviz girdisi elde ediyoruz.' dedi.
 
TRABZON AVANTAJLI
 
Türkiye'deki sağlık turizmi açısından Trabzon'un en avantajlı bölgelerden biri olduğunu kaydeden Dr. Dursun Aydın, 'Gürcistan, Ermenistan, İran, Irak ve Türki Cumhuriyetleri ve diğer ülkelerin hepsinin açıldığı bir kapı durumundayız. Ve bu bölgedeki en büyük il de Trabzon'dur. Son yıllarda bir milyona yakın turistin geldiği bir şehir olan Trabzon da sağlık hizmeti ihtiyacı doğmuştur. Turistin sağlığı ayrı, sağlık turizmi konusu ayrıdır. Sağlık turizminde hemen çevremize baktığımızda Azerbaycan, Gürcistan gibi ülkelerde sağlık hizmetleri çok ileri düzeyde değildir. Bu hizmeti dışarıdan almak istiyorlar ve bu ülkelere yakınlığı bulunan Trabzon'a doğal bir yönelim oluyor' diye konuştu.
 
10 TURİST BİR HASTAYA BEDEL DÖVİZ BIRAKIYOR
 
Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman ise, Trabzon'da turizmin çeşitlendirilmesi için sağlık turizminin önemli fırsatlar oluşturduğuna dikkat çekti. Ülkemize gelen turistlerin ortalama bir hafta kaldıklarını, toplamda 700 USD civarında döviz bıraktıklarını, sağlık turizmi kapsamında gelenlerin ise 10-15 katı fazla döviz bıraktıklarını dile getiren Dr. Süleyman 'Ülkemize tedavi amaçlı gelen bir yabancı hasta ortalama 10 gün kalmakta 10 bin USD, Rehabilitasyon amaçlı gelen yabancı hasta ortalama bir ay kalmakta ve 7 bin USD sağlık kuruluşuna ödeme yapmaktadır. Ayrıca bu yabancı hastalar mutlaka yanlarında en az bir refakatçisi ile gelmekte konaklama ve sağlık dışı diğer harcamaları da 2-3 bin USD'yi geçmektedir. Kısacası sağlık turistlerinin sayıları az olsa da ülkeye bıraktıkları döviz miktarı normal turistlere göre 10-15 kat daha fazladır' ifadelerini kullandı.
 
Yeni Şafak 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.