TPAO’nun petrol atağı

TPAO’nun petrol atağı

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Diyarbakır ve Batman’da keşfedilen petrollü arazinin işletimiyle ilgili ruhsat aldı.

Enerji Bakanlığı, ayrıca TPAO’ya Azerbaycan ve Hazar bölgesinde petrol arama izni verdi. Şirket buralarda temin edeceği petrolü başka ülkelere ulaştırıp pazarlayabilecek.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Diyarbakır ve Batman sınırları içerisindeki ruhsat sahasında keşfedilen petrollü arazi ile ilgili olarak petrol işletme ruhsatı iktisabı için başvuru yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan duyurusuna göre; TPAO, İstanbul Silivri’de sahip olduğu işletme ruhsatında yer alan Silivri üretim sahası ile Tulumba üretim sahasının aynı petrollü arazide bulunması nedeniyle petrol işlemlerinin birleştirilmesi için başvuruda bulundu. Yapılan değerlendirme sonunda işletme ruhsatlarının birleştirilmesine karar verildi.

TPAO ayrıca, Diyarbakır ve Batman sınırları içerisinde sahip olduğu petrol arama ruhsat sahasında keşfedilen petrollü arazi ile ilgili olarak petrol işletme ruhsatı iktisabı için başvurdu.

TPAO, Balıkesir, Çanakkale illeri için sahip olduğu petrol arama ruhsatını ise 18 Nisan’da terk etti. Corporate Resources B.V. Şti. müşterek ortak oldukları 2 petrol arama ruhsatındaki yüzde 27,5’erlik hissesini yüzde 13,75’şerlik paylarını Güney Yıldızı Petrol Üretim Sondaj Müth. ve Tic. A.Ş ve Aladdin Middle East Ltd Şti’ne devretti. Böylece 2 ruhsatın her birinde hisselerin yüzde 50’si Aladdin Middle East Ltd. Şti›nin, yüzde 50’si de Güney Yıldızı Petrol Üretim Sondaj Müth. ve Tic. A.Ş’nin oldu. Bu arada; Arar Petrol ve Gaz Arama Üretim Pazarlama AŞ’nin, Adana ve Osmaniye’de sahip olduğu petrol arama ruhsat sahasının 12 bin 334 hektarlık kısmının terki için başvuruda bulunduğu bildirildi.

YURTDIŞINA DA YOĞUNLAŞACAK

Yurt içiyle yetinmeyen TPAO’ya yurt dışında da petrol arama faaliyetlerine de yoğunlaşıyor. TPAO’ya bağlı olarak kurulan Turkish Petroleum Overseas Company Limited’in (TPOC) faaliyetlerinde düzenlemeye gidildi.Bakanlar Kurulu’nun, TPAO’nun Yurt Dışında Şirketler Kurması ve Kurulmuş Şirketlere İştirak Etmesi Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Kararı da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yurt dışında ticaret yapacak

Enerji Bakanlığı’nın izni, TPAO’nun Azerbaycan ve Hazar bölgesinde ortak olduğu projeler kapsamında temin edeceği petrolü dünya pazarlarına ulaştırmak için projeler hazırlamak, ticarette bulunmak amacıyla yurt dışında yabancı devlet mevzuatına göre faaliyet gösterebilecek şirketler kurmasını içeriyor. Yapılan değişiklikle karara, TPAO’ya bağlı olarak kurulmuş olan TPOC şirketine ilişkin hususlar eklendi. Nominal sermayesi 500 milyon dolar olan şirkete, ödenmemiş sermayeye mahsuben yapılacak aktarımlar her yıl için ilgili yılın genel yatırım ve finansman programında öngörülen hedeflere uyumlu olarak gerçekleştirilecek. Şirket, faaliyetlerinin devamı için yurt dışında 100 milyon dolara kadar para bulundurabilecek.

Elektrikte yeni dönem

EPDK tarafından hazırlanan Elektrik Piyasası İthalat ve İhracat Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ithalat veya ihracat hakkı elde eden lisans sahibi tüzel kişiler tarafından tesis edilen hatlar hariç olmak üzere, bir enterkonneksiyon hat kapasitesinin kullanıcıya tahsis süresi bir defada 1 yılı geçemeyecek. Yurt içinden serbest bölgelere elektrik enerjisi satışı, elektrik piyasası açısından tüketicilere yapılan satış olarak değerlendirilecek ve yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.