Toroslarda Orman Yangınlarına 2 Dakika Daha Erken Ulaşılıyor

Toroslarda Orman Yangınlarına 2 Dakika Daha Erken Ulaşılıyor

MERSİN Orman Bölge Müdürü Abit Baca, bu yıl 78 orman yangınında 68 hektar alanın zarar gördüğünü ve bu rakamın son 10 yılın Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu söyledi.

Bölgede yangına müdahale süresini 17 dakikadan 15 dakikaya düşürdüklerini belirten Abit Baca, 6'sı kameralı 56 gözetleme kulesi ve 245 yangın havuzuyla yangın tespiti ve hızlı müdahale kabiliyetini arttırdıklarını anlattı. Baca, "Mersin'de 68 hektar zarar ile yangın sezonunun sonuna geldik. Bu rakam, Mersin'i Türkiye'de son 10 yılda yangınla mücadelede en başarılı bölge yapıyor" dedi.
 
Helikopter gezisinde Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca ve ekibi, gazetecilerle birlikte orman sahaları ve yangınla mücadele kapsamında yapılan çalışmaları havadan gösterdi.
 
HELİKOPTER BU KEZ BAŞARI İÇİN HAVALANDI
 
Erdemli'den Tarsus'a kadar uzanan Toros Dağları'nın eteklerindeki bölgede orman sahaları, yangın havuzları, iyi tarım uygulamaları ve yangın gözetleme kulelerini gezdiren Abit Baca, bu yıl 2 helikopter, 58 arazöz, 20 su tankeri, 28 ilk müdahale aracı ve 750 personelle yangınlarla mücadele ettiklerini söyledi.
 
Baca, 2013'te meydana gelen 155 yangında 509 hektar ormanlık alanın yandığını, 2014 yangın sezonunda alınan tedbirler ve çalışmalar sayesinde yangın sayısının 74'e, yanan hektar alanı miktarının ise 68 hektara gerilediğini kaydetti. Baca, yangına müdahale süresini 17 dakikadan 15 dakikaya düşürdüklerini, 6'sı kameralı 56 gözetleme kulesi ve 245 yangın havuzu ile yangın tespiti ve hızlı müdahale kabiliyetini arttırdıklarını aktardı.
 
10 YILIN ORTALAMASI 855 HEKTAR
 
Baca, "Mersin'in geçmiş 10 yıldaki yangında zarar gören alan ortalaması 855 hektardır. Bu yıl, 855 hektarlık ortalamadan 68 hektarlık bir orana geldik.
 
Yangınlarla mücadelede kullandığımız 2 helikopter, bir seferde yaklaşık 2.5 ton su atabiliyor. Ayrıca bu helikopterlerimiz köpüklü su da kullanabiliyor. Bu kabiliyet, başarı oranımızı arttırıyor. Yangınla mücadele konusunda son aylarda aldığımız tedbirlerden biri de orman içerisinde 5 kilometrelik mesafelerde oluşturduğumuz su toplama havuzları ve yangın göletleridir. Bu yıl 28 adet daha yaparak bu havuzların sayısını 245'e çıkardık. Yangında helikopterin su alacağı baraj ve denizler uzaksa, müdahale geciktiği için başarı elde edemiyordu. Biz ne kadar çok yangın havuzu yaparsak o kadar çok başarı elde ediyoruz. Pilotlarımız en yakın havuzdan su alıp, 3-4 dakikada yangına su atabiliyor, kara ekiplerimiz de aşağıdan müdahale ediyor. Özveri ile çalışan personelime ve duyarlı davranan tüm vatandaşlarımıza çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.