Toronto'da İslam Eserleri Müzesi açıldı

Toronto'da İslam Eserleri Müzesi açıldı

Japon mimar Fumihiko Maki'nin tasarladığı modern İslam Eserleri Müzesi Kanada'nın en büyük şehri ve ticaret merkezi Toronto'da açıldı. Açılışa son Ağa Han ve Kanada Başbakanı Stephen Harper da katıldı.

Müslüman dünyasının değişik dönemlerine ait bine yakın kıymetli parçanın sergilendiği müze, İslam eserlerini dünya ile buluşturdu. Batı dünyasına İslam kültürünün zenginlik  ve çeşitliliğini gösterecek müzede Çin'den İspanya'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadaki eserler sergileniyor. İber Yarım Adası'ndan Çine kadar uzanan kültürün mirası eserler, el yazmaları, tekstil, seramik, minyatürler, tıbbi metinler, müzik aletleri insanlık tarihinin son 1000 yılına ait. Kanada Başbakanı ve Ağa Han yaptıkları konuşmada bu müzenin Doğu- Batı'nın karşılıklı bir anlayış geliştirebilmesi için çok önem arz ettiğini vurguladı. 
 
Kültürler arası diyaloğu güçlendirmeyi amaçlayan, saygı, hoşgörü ve çeşitliliğin önemini vurgulayan müze Müdürü Henry Kim, bu çeşitlilikten dolayı müze için Toronto şehrinin seçildiğini belirtti. Kim ayrıca, Ağa Han Müzesinin uluslararası bir bakış açısı olduğunu da söyledi. 
 
İçinde İslami eserler barındıran bu müzenin mimarisi oldukça modern biçimde mimar Fumihiko Maki tarafından hazırlandı. 17 dönümlük araziye inşa edilen müzenin dış peyzaj tasarımı Vladimir Djurovic ve Charles Correa tarafından yapıldı. Dış dizaynı Brezilya mermerinden modern bir tasarıma sahip müze binası içindeki eserlerle de göz dolduruyor. Geçtiğimiz yıllarda Sakıp Sabancı Müzesi tarafından Türkiye'de sergilenen koleksiyon da İznik Çinileri de bulunuyor. 
 
İSLAM KÜLTÜRÜNÜN NADİDE PARÇALARI 
 
Sergilenen eserler arasında, Şah Tahmasp'a ait efsanevi Kral Keyomars'ın mahkemesini temsili bir İran el yazması; Moğol İmparatoru Ekber Şah döneminden kalma okuldaki çocukları tasvir eden bir el yazması, İbni Sina'nın kaleme aldığı tıbbi bir metin, 14'üncü Yüzyıl'dan kalma İspanya yarım adasından bir usturlab, İznik Çinisi, 17'nci yüyyıldan kalma Hindistan menşeili üzerinde Kuran ayetlerinin yer aldığı, hurma büyüklüğündeki istiridye kabuğu, Fildişinden yapılmış boynuz şeklinde bir müzik aleti de bulunuyor. 
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.