Toplu Taşımacılar Zam İstiyor

Toplu Taşımacılar Zam İstiyor

Adana Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara rağmen şehirde hizmet veren dolmuş ve özel halk otobüslerinin yolcu taşıma ücretlerine iki yıla yakın bir süredir zam yapılmadığını belirterek, fiyat artışının kaç

Adana Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Nihat Sözütek, akaryakıt fiyatlarına yapılan zamlara rağmen şehirde hizmet veren dolmuş ve özel halk otobüslerinin yolcu taşıma ücretlerine iki yıla yakın bir süredir zam yapılmadığını belirterek, fiyat artışının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi.
 
Oda Başkanı Nihat Sözütek, şehir içi taşımacılık yapan dolmuş ve özel halk otobüslerine yaklaşık 22 aydır zam yapmadıklarına buna karşılık, her iki haftada ya da ayda bir akaryakıta zam geldiğine dikkat çekerek, “Ortadoğu'da savaşlar oluyor, petrol fiyatları yükseliyor, ülkemizde akaryakıta zam üstüne zam geliyor. Bunun faturasına da araç sahipleri ile toplu taşımacılar ödüyor. Ülkemizde yapılan bir ankette, son bir yılda gıda maddelerine yapılan zam oranı yüzde 83.8 olmuş. Mazot fiyatları benzin fiyatlarını yakalamak üzere. Esnaf, kaçak mazot ve 10 numara yağ kullanıyor. Birçok yerde bu yüzden araçlar yandı, insanlar öldü. Bunlar olsun istemiyoruz. Ama Adanalı’ya bu durumu duyurmak zorundayız. Yaklaşık 7 - 8 ay önce de bunun duyurusunu yapmış, dolmuşa, otobüse zam gelirse şaşırmayın demiştik. Çünkü, zamlar geliyor, biz göğüslüyoruz, zamlar geliyor, biz göğüslüyoruz. Esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı”dedi.
 
Diğer hizmet ve ürünlere yapılan zamlara sessiz kalan vatandaşın, dolmuş - otobüs ücretleri gündeme gelince sesini yükselttiğine de işaret eden Sözütek, “Vatandaş haklı, çünkü burada bir muhatab var. O da dolmuşcu ve özel halk otobüscü esnafımız. Ama gelin bakın, onlar bu hizmeti vermek için ne mücadeleler yapıyoruz. Kimseyi farklı şekilde suçlamak istemeyiz. Ama biz o depoya mecburuz mazotu koymaya, klimayı çalıştırmaya, aküyü, lastiği yenilemeye, motoru sağlıklı tutmaya. Olmazsa olmazımız bunlar. Adanalı hemşerilerimizin, yolcularımızın bu süreçte bizi anlayışla karşılayacağına inanıyorum. Gaziantep, Mersin, Hatay’da sivil toplu taşıma ücretleri 2.50 liraya yükseldi. Biz, bugün halen sivili 1.50, öğrenciyi 1.75 liraya taşıyoruz. Özel halk otobüsleri ise sivili 1.60, öğrenciyi 1.40 liraya taşıyor. Belediye ise sivil - öğrenci 1.30 liraya taşıyor. Burada da haksız rekabet var. Yeni talebimiz ise dolmuşta sivil 2.25, öğrenci 1.85, özel halk otobüsünde sivil 2 lira, öğrenci 1.80 lira olması yönünde. Yapacağımız zamdan sonra bile Türkiye’de en ucuz toplu taşıma yine Adana’da olacak”diye konuştu.
 
Başkan Sözütek, ileri ki süreçte, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile elele verip fikir ve düşünce birliği yaparak, bir ortak akıl içerisinde, bir ortak havuzla Adana toplu taşımanın geleceğini kurmaya çalışacaklarını da belirtirken, “Şu anda, zaten belediyemizin toplu taşımada büyük oranda zararı mevcut, olmamalı. Büyükşehir Belediye Başkanımızın Allah yardımcısı olsun. Artık Karaisalı’dan Tufanbeyli’ye, Pozantı’dan, Yumurtalık’a kadar her şartta hizmet vermek zorunda. Toplu taşımada, haksız rekabet de olmamalı. Bu esnaf başkana oy verdi. Hiç kimsenin esnafı mağdur etmeye hakkı yoktur. Sayın Sözlü bunu yapmayacaktır, buna inanıyorum. Sayın Başkan da Hz.Ömer’in adaleti var. Bunu yüzünü de söyledim. Ama ,bizim esnafımız gerçekten çok zor durumda. Esnafı da yok edersek, hizmet sektörünü kim devam ettirecek”dedi.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.