Toplu taşıma araçları hastalık taşıyor!

Toplu taşıma araçları hastalık taşıyor!

Toplu taşıma araçlarında özellikle kış aylarında nezle, grip, bronşit gibi hastalıklar çok daha kolay ve hızlı bulaşabiliyor.

Kapı kolları, koltuk başlıkları ve tutamaklar mikrop yuvasını aratmazken, araç içerisindeki havalandırmanın yetersiz olması solunum yolları hastalıklarında ciddi artışa neden oluyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Engin Türkmen, “Toplu taşıma araçlarında hastalık bulaşması yönünden en büyük risk, solunum yolu iledir. Hasta olan bireylerin hapşırdıktan sonra toplu taşımada elini sürdüğü kapı kolları, tutamaklar, koltuk başları gibi yerlere mikrop taşıyabilirler.” diyor.
 
Toplu taşıma araçlarının kendilerinin yaptığı hastalıkların da olduğunu söyleyen Türkmen, yeterince temizlenmeyen toplu taşıma araçlarındaki klima ve havalandırmaların alerjik reaksiyonlara ve hapşırık krizlerine sebep olabileceğini belirtiyor. Temiz hava almak için cam açık bir şekilde seyahat etmenin de yüz felcine davetiye çıkardığını kaydeden uzman, toplu taşımalarda seyahat ederken şunlara dikkat etmeyi öneriyor: “Bu hastalıklara karşı önlem almak için hem hasta olanlara, hem olmayanlara hem de toplu taşıma araçlarının yetkililerine görev düşmektedir. Hasta olan kişiler en kısa zamanda tedavileri için bir sağlık kuruluşuna başvurmalı. Öksürük ve aksırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalı. Mendil bulamazlarsa avuçlarının içine değil kollarının içine aksırıp öksürmeli. Maske takmalı. Her fırsatta ellerini yıkamalıdır. Hasta olmayanlar ise korunmak için olabildiğince az yere dokunmalı ve ellerini yıkamadan ağız ya da gözlerine temas ettirmemeli. Dış ortamda ve toplu taşıma araçlarında hava sıcaklığına uygun olacak şekilde giyinmeli. Yolculuk esnasında havadan gelebilecek mikroplara karşı ağzınızı atkı ile kapatarak, ellerinizi ise deri eldiven ile koruyabilirsiniz. Alerjisi yoğun olan kişilerin kumaş koltuk yerine deri koltuk bulunan araçlarda seyahat etmeleri gerekir.”
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.