Topçam Barajı, enerji için gün sayıyor

Topçam Barajı, enerji için gün sayıyor

2011 yılında tamamlanan Topçam Barajı, TEMSAN'ın 2.5 yıldır sürdürdüğü enerji üretim imalatlarını tamamlamasıyla enerji üretecek aşamaya geldi.

Topçam HES'te yılda 198 milyon kilowat/saat enerji üretileceğini belirten Ordu Valisi Kenan Çiftçi, "Baraj, 2014 yılı rakamlarıyla yaklaşık 350 milyon TL'ye mal oldu" dedi.

Ordu'nun Mesudiye ilçesi Topçam beldesinde bugüne kadar 350 milyon lira harcanarak inşa edilen Topçam Barajı Haziran ayı sonuna kadar enerji üretimine geçecek. 1978 yılında Türkiye-Japonya ilişkileri kapsamında Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile Japon JİCA örgütü arasında Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki su kaynaklarını enerjiye dönüştürülmesi amacıyla başlatılan çalışma kapsamında gündeme alınan ancak siyasi ve toplumsal olaylar sebebiyle temeli ancak 1997 yılında atıldıktan sonra duran Topçam Barajı, Eski Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı M. Hilmi Güler'in büyük gayretleriyle tamamlandı. 122 metre gövde yüksekliğine sahip olan ve enerji üretimine hazır hale getirilen barajda 2008 yılında su tutma işlemi sonunda bugün 91 metre derinliğe ve 3 bin kilometrekare alana ulaşacak bir göl ortaya çıktı.

TEMSAN İŞARET BEKLİYOR

2011 yılında barajın tesliminin yapılmasıyla birlikte enerji üretim aksamlarının montajlarının yapılması için TEMSAN devreye girdi. 2.5 yıla yaklaşan bir süre de enerji üretimi için tribün imalatları başladı. Zaman zaman aksaklıkların yaşandığı çalışmalarda son aşamaya gelindi. Tüm hazırlıklarını tamamlayan TEMSAN, test çalışmalarına başlamak için Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğünden işaret bekliyor. Edinilen bilgilere göre, Topçam Barajı'nın 1 nolu ünitesi Haziran ayı sonuna kadar enerji üretimine geçecek. 2 No'lu ünitenin hazırlıklarının ise bitmek üzere olduğu belirtilirken, 3 No'lu ünitenin ise, 2 ünitenin üretime geçmesinin hemen ardından devreye alınacağı kaydediliyor. 3 ünitenin de tam kapasiteli enerji üretimine geçmesi yıl sonuna kadar tamamlanacak.

YILDA 198 MİLYON KWh ENERJİ ÜRETECEK

Ordu Valisi Kenan Çiftçi, 33 milyon metreküp suyun depolanacağı barajda, 60 megawat kurulu güçle 3 üniteli Topçam HES'te yılda 198 milyon kilowat/saat enerji üretileceğini söyledi. Topçam HES'te tribün montaj çalışmalarının son aşamaya geldiğini belirten Vali Çifçi, 'Melet Irmağı üzerinde yapım çalışması başlayan ve kil çekirdekli kaya dolgu olarak inşa edilen Topçam Barajı 16 yılda tamamlandı. 6 yıl önce baraj gövdesi bitirilerek su tutmaya başlamıştı. 133 milyon metreküp su depolanacak olan barajda ve 3 üniteden oluşan toplam 60 megawat kurulu güce sahip olan Topçam HES'te yılda 198 milyon kilowat/saat enerji üretilecek. Topçam Barajı ve HES projeleri kamulaştırma, inşaat işleri ve elektromekanik işi dahil 2014 yılı rakamlarıyla yaklaşık 350 milyon TL'ye mal oldu' dedi. Vali Kenan Çiftçi Ordu'da 41 HES projesi olduğunu, bunlardan 6'sının işletme, 7'sinin inşaat, 28'inin ise proje planlama aşamasında olduğunu da vurguladı.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.