Topbaş: Yüzde 50 daha az maliyetle üretiyoruz

Topbaş: Yüzde 50 daha az maliyetle üretiyoruz

İstanbul Büyükşehir Belediye Kadir Topbaş, bir vagonu 1.57 milyon Euro'ya mal ederek yüzde 50 az maliyetle ürettiklerini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un ilk yerli üretim tramvayını Topkapı Tramvay İstasyonu'nda tanıtarak deneme sürüşü gerçekleştirdi.

Topbaş, İstanbul'da ulaşımla ilgili çeşitlendirme çalışmalarını başarıyla yürüttüklerini söyledi. Topbaş, "Deniz ulaşımındaki kaliteli gemilerimiz ve yeni ihalesini yaptığımız teknelerimizle İstanbul'da deniz seferlerini artıracak. Diğer taraftan otobüslerimizi yeniledik, kaliteli hale getirdik. Daha da sayılarını artırmak üzereyiz. Metrobüs bizim düşüncemizin çok ötesinde ilgi gördü. Bununla ilgili yine çalışmalar var. Tramvaylar ve hafif metrolarla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Esas olan metrolar dedik ve metrolarla ilgili çok yoğun bir faaliyet içerisindeyiz. Şu anda yeni 4 hattımız da planlara işlendi. Onlar da ihale aşamasına getirilecek. Arzu ediyoruz ki İstanbul'u demir ağlarla hem yüzeyde hem de metrolarla örelim. Bir şehrin medeniyet ölçüsü, o şehirde yaşayanların toplu taşıma araçlarını kullanma oranlarına bağlıdır. Yani bir şehirde her kesimden insan, yöneticiler, uzmanlar, akademisyenler, işadamları, çalışanlar, öğrenciler toplu taşımayı birlikte kullanabiliyor ve tercih ediyorsa bireysel araç yerine bunları kullanıyorsa o şehir medenidir. İşte biz de İstanbul'u bu ölçeğe getirmenin heyecanı içerisindeyiz." ifadelerini kullandı.

1995 yılında bir tramvayın el tutacağını 250 dolara getirildiğini belirten Topbaş, şöyle devam etti: "Hangi bütçe dayanır buna. Maaş ödeyemeyen belediye işte bu yüzden meydana geldi. Sonra Sayın Recep Tayyip Erdoğan'nın talimatıyla bu kadar basit bir malzeme İstanbul'da üretilmeye başlandı. O günkü fiyatlarla yaklaşık 250 dolara alınan tutacaklar 1 doların altında üretildi. Bugün de hesap soruyorlar. Bu hizmetleri doğru kullanıyoruz hata mı ediyoruz. Şimdi vagon yapıyoruz. 3.5 milyon Euro'nun altında alınamıyor. Biz 1.57 milyon Euro'ya mal ediyoruz. Yüzde 50 az maliyetle üretiyoruz. Bu kadar yatırımları nasıl yapıyoruz. İşte bunlardan tasarruf edilerek yapılıyor. Daha çok çalışacağız. Bizim hedefimiz bu ülkeyi hak ettiği yere getirmek milletimize hizmet etmek."

Yerli tramvay üretiminin sadece maliyet olarak değil teknolojik deneyim ve eğitim açısından da ülkeye büyük katkı sağladığını belirten Topbaş, "Bu çalışma bir mühendislik harikası. Daha önce yedek parça üretimi ile başlayan çalışma bugün dizayn, yazılım, her yönüyle yerli hale geldi. Türkiye'de üretilen en önde gelen hafif metrolar bunlar. 2 tanesi raylara indirildi. 18 tane gelecek." şeklinde konuştu.

'YAKIN GELECEKTE BİREYSEL ARAÇ KULLANIM İHTİYACI KALMAYACAK'

İstanbul'da yakın gelecekte artık bireysel araç kullanma ihtiyacının kalmayacağını söyleyen Topbaş, "Gidin Roma'da şehir içinde kimse araç kullanmıyor, çok az. Ya bisikleti, motosikleti var en fazla ya da toplu taşımlarla geziyor. Biz de İstanbul'u bu noktaya getireceğiz. En uç noktalara kadar İstanbul'u raylı sistem ve metrolarla donatma hedefleri koyduk. " diye konuştu.

Kadir Topbaş, konuşmalarının ardından tramvayda deneme sürüşü gerçekleştirdi. Topbaş, beraberindekilerle Topkapı Tramvay İstasyonu'nda Demirkapı İstasyonu'na giderek geri döndü.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.