TOKİ'nin restorasyon kredisi başvuruları başlıyor

TOKİ'nin restorasyon kredisi başvuruları başlıyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) tarihi yapılar için restorasyon kredisi başvuruları yarın başlıyor.

TOKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, İdare, unutulmaya yüz tutan, yıkılma ve yok olma tehlikesi bulunan tarihsel değerleri, restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırıyor.

Özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetindeki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için gerekli şartların sağlanması durumunda kredi veriliyor.

Kredi üst limiti 140 bin lira

TOKİ, 2005 ve 2006'da sağladığı 75 bin lira kredi üst limitini 2010'da 80 bin, 2011'de 90 bin, 2012'de 105 bin, 2013'te 115 bin, geçen yıl 125 bin lira olarak belirledi. 

Bu sene için de üst limiti 140 bin liraya çıkaran İdare, 2015 restorasyon kredisi başvurularını 1-30 Nisan arasında kabul edecek.

Her bir proje için keşif özetinin yüzde 70'ine kadar ve en fazla 140 bin lira olmak üzere kredi kullandırılabilecek. Başvuru için özel mülkiyetteki yapıların, Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurullarınca alınan "tescil" kararı ve onaylı rölöve ile restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.

Kredilerde özelikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki projelere öncelik verilecek.

Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının, mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önüne alınacak.

Başvurular, TOKİ'ye bizzat yapılabileceği gibi İdare'nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla da gerçekleştirilebilecek.

Başvuru için istenilen bilgi ve belgeler "www.toki.gov.tr" adresindeki "faaliyetler-krediler-restorasyon kredileri" linkinden görülebilecek.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.