Tok tutan dört gıda

Tok tutan dört gıda

Yemek sonrası fazla zaman geçmeden acıkıyor musunuz ?

Ne kadar yemek yerseniz yiyin, tam anlamıyla doymuş hissini yaşamıyorsanız lifli gıdalar tüketmenizde fayda var. Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, 'Açlık krizlerini engelleyen ve doygunluk hissi veren lifli gıdalar sağlık için de faydalıdır' dedi.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti;

BAKLAGİLLER

"Faydaları saymakla bitmeyen baklagiller,tam anlamıyla lif deposudur.Sindirim sistemi dostudur. Karbonhidrat içerdiklerinden tok tutarlar.Magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, B vitamini ve mineral içerirler. Baklagillerin bazı faydaları şunlardır: Hazmı yavaş olduğu için kan şekeri dengeler, vücutta kan şekerinin dengede olması çok önemlidir. Lif içerdikleri için midede kolay parçalanır, bu karbonhidrat ve protein emilmesini kolaylaştırır, kabızlığı önler. Lif açısından zengin gıdalar olduğundan bağırsakların çalışmasını düzenler. Magnezyum ve kalsiyum, kemikleri güçlendirir.

ENGİNAR

Lif bakımından zengin olan bir besindir. Enginar, A,K ve C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor mineralleri içerir. K vitamini deposu da olan enginar, kemik gelişimine katkıda bulunur ve ilerleyen yaşlarda oluşan çabuk kırılan kemik sorununun önüne geçer. Enginar karaciğer için çok faydalıdır; karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarının daha çabuk iyileşmesini sağlar. Kandaki şeker oranını ayarlar, kolesterolü düşürür ve vücuda dinçlik verir.

BADEM

Zayıflama da etkisi olan badem, çinko, demir, kalsiyum, potasyum, E vitamini gibi mineraller ve vitaminleri yönünden zengindir.Badem'in omega 3 seviyesi oldukça yüksektir. Bademin içindeki sağlıklı yağlar ve lifler açlık krizlerinin önüne geçiyor ve sizi tok tutuyor.Bağırsakların hareketlerini artırıyor.Diyet yapanlar için ara öğünlerin yıldızı olan badem,günde en fazla 10-15 adet tüketilebilir.

PORTAKAL

Bilindiği gibi ilk başta C vitamini açısından zengin olan Portakal, B ve E vitaminleri ile fosfor, magnezyum ve potasyum minerali de içerir.Portakal'da ayrıca bakır, çinko, demir, bakır ve manganez mineralleri ile protein de bulunur. Bağışıklık sistemini güçlendirir.Lif oranı oldukça yüksek olan Portakal bir bütün olarak tüketilmelidir.Eğer Portakal'ın suyunu içmeyi tercih ederseniz liflerinden yeteri kadar faydalanamazsınız. Portakal,vücuttaki zararlı maddeleri temizler. Cilt sağlığı açısından da oldukça faydalıdır.Cildin taze ve pürüzsüz görünmesini sağlamasının yanında ,cilt kırışıklıklarını önler.Hazmı kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir.C vitamini oranı yüksek olan portakal, yağ yakımını da hızlandırıyor.'

Haberler

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.