Tiroid, ses telleri ve gırtlak yapısını etkiliyor!

Tiroid, ses telleri ve gırtlak yapısını etkiliyor!

Doç. Dr. İsmail Koçak, tiroid hastalıklarının tüm dokularda olduğu gibi ses tellerini ve gırtlak yapılarını da etkilediğini söyledi.

Koçak, "Hipertiroidi durumlarında dokuda incelme, ses kalitesinde bozulma, seste incelme ve güçsüzlük görülüyor." dedi.

Liv Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Tunca ve Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. İsmail Koçak, tiroid hastalıkları ile ilgili bilgiler verdi.

Ameliyat öncesi hastalara mutlaka ultrasonografi yapıldığını belirten Tunca, "Ultrasonografi sonucuna göre tiroid bezindeki nodüllerin kanser olduğuna dair şüphe gelişmişse, bu nodüllere biyopsi yapılıyor. Biyopsi sonucu tiroid kanserine işaret ediyorsa, ameliyat öneriliyor. Foliküler lezyon, foliküler neoplazi, hurtle hücre neoplazi adı verilen durumlarda ise hastaların kanser olma olasılığı yüzde 30'larda seyrettiğinden bu hastalara da ameliyat öneriliyor. Eğer biyopside arada kalınırsa, tanı koyulamazsa ya da biyopsi iyi huylu gelirse hastalar yeniden değerlendiriliyor. Nodülün çapı 4 santimden büyükse iğne biyopsisi iyi huylu sonuç verse dahi hastaya ameliyat öneriliyor. 6 ay aralıklarla yapılan ultrason takiplerinde eğer nodülün çapında iki mm'den daha fazla bir büyüme varsa bunun riskli bir nodül olduğunu bu hastalara ameliyat öneriyoruz." diye ifade etti.

Tiroid hastalıklarının tüm dokularda olduğu gibi ses tellerini ve gırtlak yapılarını da etkiediğini ifade eden Koçak, "Bu durum, vücutta ya aşırı hormonlu ya da hormonsuz tiroid durumuna sebep olur. Tiroid hastalıklarının tüm dokularda olduğu gibi ses tellerini ve gırtlak yapılarını da etkiliyor. Hipertiroidi durumlarında dokuda incelme, ses kalitesinde bozulma, seste incelme ve güçsüzlük görülüyor. Hipotiroidi durumlarındaysa ses tellerinde kalınlaşma ve seste yorulma meydana gelebilir. Hastayı ameliyat öncesinde uyuturken bir tüp yutturuluyor. Ses telleri denilen vokal kordlar hizasına yerleştirilen tüp sayesinde ameliyat sırasında ses tellerine giden sinirlerin bulunabiliyor. Böylece ses tellerinin zarar görmeyebiliyor." şeklinde konuştu.

Sesini kullanan profesyonel bir kişinin yaşam kalitesinin bu durumdan etkileneceğini kaydeden Koçak, "Ses kısıklıklarının diğer sebebi, tiroidi harekete geçiren rekürren larengeal sinir dokusu. Genellikle tiroid hastalıklarının çok az bir bölümünde ya da tiroid cerrahisinin komplikasyonu olarak ses tellerinde felç ortaya çıkabiliyor. Tek taraflı felç olduğu zaman kişide yutma güçlüğü, ses kısıklığı; iki taraflı felç durumunda da nefes darlığı ortaya çıkar. Geçici felçlerde ses terapisi ve enjeksiyon yöntemleri; kalıcı felçte ise tiroplasti ya da lazer kordotomi gibi ameliyatlar uygulanabilir. Ses teli felçlerinin bir diğer tipi de ses telini incelten bir sinir olan superior larengeal sinirin etkilenmesi durumu. Burada sesi inceltme ve sesin kalınlığını koruma problemi olduğu, özellikle sesini kullanan profesyonel bir kişinin yaşam kalitesinin bu durumdan etkilenir." diye konuştu.

Tedaviler oldukça başarılı sonuçlar verdiğini aktaran Koçak, "Tedaviler oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Uygun cerrahi endikasyonlarda ve uygun dönemlerde yapılan cerrahi işlemler ya da ses terapisi gibi rehabilitatif işlemler kişilerin seslerini erken kazanmalarını, ses kalitelerine erken zamanda ulaşmalarını sağlıyor. Kalıcı ses kısıklığı oranının yüzde birin altında olduğunun altını çizerek, kişilerde kalıcı ses kısıklığının dahi tedavi edilebiliyor. Bu kişilerin seslerinin daha iyi bir noktaya getirilebiliyor." diye belirtti.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.