Timbuktu'da yıkılan eserler yeniden inşa edilecek

Timbuktu'da yıkılan eserler yeniden inşa edilecek

Mali'nin kuzeyini iki yıl önce ele geçiren silahlı grupların tahrip ettiği tarihi eserler yeniden inşa edilecek.

Timbuktu şehrinde Dünya Mirası olarak koruma altına alınan 16 eserden 14'ü şehrin isyancılar tarafından işgal edildiği dönemde yıkılmıştı. Silahlı gruplar, tarihi el yazmalarının bazılarını da yakmıştı. Bunula birlikte duyarlı vatandaşlar, 300 bin sayfadan fazla el yazmasını başkent Bamako'ya kaçırmayı başarmıştı.
 
UNESCO ve Avrupa Birliği'nin başlatığı projeyle Mali'de yıkılan türbeler yeniden inşa edilecek, hasar gören camiler ve kütüphaneler de restore edilecek. El yazmalarının korunması için ise Malililer eğitilecek.
 
UNESCO'nun Mali temsilcisi Lazare Eloundou Assomo, New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Malililerin kendi miraslarına sahip çıkmasını istediklerini söyledi. Sadece taşları yeniden yerine koymakla kültürel mirasın korunamayacağını ifade eden Assomo, bu eserlerin ve müzelilerin halkın hayatında bir yer edinmesini hedeflediklerini dile getirdi. Assomo, Timbuktu'daki türbelerin yeniden inşa edilmesiyle sosyal uyum, huzur ve barışın da yeniden tesisinin mümkün olacağını kaydetti.
 
Başkent Bamako'da korunan el yazmaları hakkında da konuşan UNESCO temsilcisi, bu eserlerin ait olduğu yere en kısa sürede nakledilmesi için Timbuktu'da şartların oluşturulması gerektiğini dile getirdi.
 
Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.