Tilapia balığı Türkiye’de ilk defa Budaklı Kaplıcası'nda yetiştirilecek

Tilapia balığı Türkiye’de ilk defa Budaklı Kaplıcası'nda yetiştirilecek

Tatlı su balıklarından olan Tilapia Balığı yetiştiriciliği Türkiye’de ilk defa Bitlis’in Güroymak Kaymakamlığı tarafından Budaklı Kaplıcası’nda yapılacak.

Yıllarca yurdun dört bir yanından şifa arayanların akın ettiği Budaklı Kaplıcası artık hem şifa arayanların hem de Tatlı su balıklarından olan Tilapia Balığının ortak mekanı olacak. Güroymak Kaymakamlığı tarafından hazırlanarak Kırsal Kesimi Destekleme Projesi (KDRP) kapsamında İçişleri Bakanlığı’na sunulan Tilapia balığının desteklenmesi projesinin hayata geçmesiyle Türkiye’de ilk defa Budaklı Kaplıcasında yani sıcak suda balık yetiştiriciliğine başlanmış olacak. Bu proje aynı zamanda Türkiye’de bu alanda hayata geçirilmiş ilk projede olmuş olacak. Projenin en büyük amacı ise hem Türkiye’de ilk defa sıcak suda balık yetiştiriciliğini Güroymak’tan ülke geneline yaymak hem de ilçe ekonomisine katkı sunmak. Ayrıca yine proje kapsamında balıkçılık adı altında ilçede tesis açılması planlanıyor.

Dünyanın en lezzetli olan balığı olan Somon Balığından sonra en lezzetli ikinci balık türü olarak bilinen Tilapia balığı Dünya’da sadece Dünyanın en soğuk ülkesi olarak ve aynı zamanda sıcak sularının fazla bulunduğu ülke olarak bilinen İzlanda’da bulunuyor. Tilapia balığı yetiştiriciliğinin Türkiye’de ilk defa Güroymak’ta bulunan Budaklı Kaplıcalarında yapılacağını belirten Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, "Belki bunu Bitlis halkımız belki Türkiye’de ki vatandaşlarımız ilk kez duyacak. Türkiye’de ilk olacak bu. Dünyanın şuan en lezzetli balığı somon balığıdır. Norveç ve Kuzey İrlanda taraflarında yetişİR. Ondan sonra ise en lezzetli balık türü Tilapia balığıdır. Bu balık sıcak suda yaşıyor. 30 ile 40 santigrat derece arasında değişen sıcak suda yaşıyor. Biz bunun araştırmasını yaptık. İlçemizdeki çıkan bu suyumuz da yetişme şartlarının uygun olduğu kanaatine vardık. Valiliğimizle yaptığımız görüşmeler neticesinde sayın valimizin de desteği ile şuan İçişleri Bakanlığı Köylere Dönüş Rehabilitasyon Projesi kapsamında bunu bakanlığımıza sunduk." dedi.

"KAPLICADAN EN İYİ ŞEKİLDE İSTİFADE EDİLİLECEK"

Budaklı Kaplıcası'nın şimdiye kadar şifa yönüyle anıldığını bundan sonra ise hem şifa yönü hem de içerisinde yetiştirilecek lezzetli balık türleriyle adından söz ettireceğini kaydeden Kaymakam Kaya, Budaklı Kaplıcasından en iyi şekilde istifade edileceğini ifade ederek şöyle konuştu: "Atıl vaziyetinde duran bu kaplıcamızı sıcak su balıkçılık yetiştiriciliğinde en güzel şekilde değerlendirmek ve istifade etmek istiyoruz Böylece Türkiye’de Tilapia balığını tanıyacaklar. Sıcak suda balık yetiştiriciliğini tanıyacaklar. Ve lezzetli balık tatmak olacak. Bununla yine bir tesiste kurmak istiyoruz. Balık restoranı olarak. Bunu belki köyümüzde de düşünebiliriz, ilçe merkezimizde de düşünebiliriz. Çünkü Türkiye tanıyacak bunu. Türkiye de ilk olacak. Tekrar vurgulamak istiyorum Türkiye’de ilk olacak bu. Tülipa balıkçılığını biz Türkiye’ye Bitlisimize kazandırmak istiyoruz."

"TİLAPİA BALIĞI DÜNYANIN EN SOĞUK ÜLKESİ İZLANDA’DA YAŞIYOR"

Tilapia balığının Dünyanın sadece belli bölgelerinde yaşayabildiğini anlatan Kaymakam Kaya, "Bu balık türü şuanda bildiğim kadarıyla İzlanda yaşıyor. Malumunuz İzlanda dünyanın en soğuk memleketi. Fakat bir o kadar da sıcak memleket. Çünkü gaizerlerin çok olduğu sıcak su kaplıcalarının olduğu dünyanın en yüksek santigrat dereceleri suyun çıktığı bir ülkedir. Bu balık türü de İzlanda da yetişmektedir. Türkiye’de henüz bilinmiyor. Araştırmamızı yaptık jeotermal kapsamında. Fizik mühendislerimiz bunun çalışmalarını yaptılar. Mineral olarak hem de sıcak su derecesi olarak. Çok uygun olduğunun farkına vardık. Dedik ki hemen projemizi yapalım sunalım. Geçen ay itibarı ile valilik bünyemizde bakanlığımıza sunduk. İnşallah olumlu sonuç bekliyoruz." diye konuştu.

"İLÇE EKENOMİSİNE KATKI SUNACAK"

Tilapia balığı yetiştiriciliği ile hem Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceklerine hem de bu sayede ilçe ekonomisine büyük ölçüde katkı sağlayacaklarını kaydeden Kaya şunları dile getirdi: "Bizim buradaki tek gayemiz illa burada bir balık yetiştirme değil. Bunu gerek ilçemizin gerek Bitlisimizin ekonomisine çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Ve biz inanıyoruz ki bu Türkiye’de yaygınlaşacaktır. Çünkü Türkiye deprem bölgesi. Deprem bölgelerinin olan yerlerinin en büyük özelliği de kırık hat üzerinde olması ve sıcak su potansiyeli çok fazladır. Bugün gidin mesela bir afyon bir Erzurum bir Bingöl Türkiye’nin dört bir tarafında sıcak su kaynaklarımız mevcuttur. Biz öncülük etmek istiyoruz. Bu konuda en kısa sürede kazandırırsak Türkiye’de bu Tilapia balıkçılığı sıcak su balık yetiştiriciliği yaygınlaşacaktır diye ümit ediyoruz."

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.