TİKA'nın yardımları Bosna Hersek'e ulaştı

TİKA'nın yardımları Bosna Hersek'e ulaştı

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen TİKA, sel felaketinden en fazla etkilenen Jelyezno Polye, Topçiç Polye, Jepçe, Begova Han, Doboy ve Doboy Yug bölgelerindeki vatandaşlara insani yardım malzemesi ulaştırdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçen Türk İşbirliği Ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Bosna Hersek'teki sel felaketinden en fazla etkilenen bölgelerden Jelyezno Polye, Topçiç Polye, Jepçe, Begovhan, Doboy ve Doboy Yug bölgelerindeki vatandaşlara insani yardım malzemesi ulaştırdı.

Bosna Hersek'te aşırı yağışların neden olduğu su taşkınları nedeniyle meydana gelen sel felaketinde mağdur olan halkın ihtiyacını gidermek amacıyla önceki gün Maglay'daki vatandaşlara, gıda paketi, battaniye ve çizmeden oluşan insani yardım malzemeleri ulaştıran TİKA, Başbakan Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda bugün de yardımlarını devam ettirdi.

Saraybosna'dan yola çıkan yardım malzemelerinin bulunduğu konvoy ilk olarak Jelyezno Polye'de bulunan vatandaşlara konserve, un, sıvı yağ, çizme, çocuk bezi, jeneratör ile hijyen malzemeleri verdi. Yardım konvoyu daha sonra Begova Han'da çevre köylerden gelen vatandaşların sığındığı eğitim merkezinde kalanlara insani yardım malzemeleri ulaştırdı.

Bu bölgenin ardından selin en fazle vurduğu Doboy'a doğru hareket eden konvoy, heyelean nedeniyle ana yolun kapalı olması üzerine dağ yollarından Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Doboy Yug Belediyesi'ne ulaştı. Konvoyu burada, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin Boşnak asıllı Başkan Yardımcısı Enes Sulykanoviç, Belediye Başkanı Yasminka Begiç ile selden mağdur olan vatandaşlar karşıladı. Getirilen insani yardım malzemeleri vatandaşlar ve TİKA görevlileri tarafından kurulan Kriz Merkezi'ne teslim edildi.

TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç,  AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda önceki gün Maglay kentinde gerçekleştirdikleri yardımları bugün de selin en fazla vurduğu Jelyezno Polye, Topçiç Polye, Jepçe, Begovhan, Doboy ve Doboy Yug bölgelerine ulaştırdıklarını söyledi.

Dr. Oruç, 32 bin kutu konserve, 1.5 ton un, 600 kilogram sıvı yağ,  5 ton su, 1.5 ton akaryakıt, çok sayıda bebek bezi, bebek maması, battaniye, hijyen malzemeleri, çizme, kürek ve elektrik jeneratörlerinden oluşan malzemelerin selden mağdur olan vatandaşlara teslim edildiğini belirterek,  "Bosna Hersek genelinde yardıma ihtiyaç olan diğer bölgelere de ulaşmaya çalışacağız" dedi.

Jelyezno Polye'de yaşayan vatandaşlardan Senad Deliç ise, yaşadığı semtin tamamen heyelan ve sel nedeniyle büyük zarar gördüğünü söyledi. Deliç, "TİKA'nın bu yardımının bizim için kelimelerle ifade edilmeyecek kadar önemlidir. Gerçekten çok teşekkür ederim, getirilen malzemelerin hepsine çok ihtiyacımız vardı" diye konuştu.

 ''Bu zor anımızda bizi yalnız bırakmadıkları için Türkiye'deki kardeşlerimize teşekkür ederiz''

 Doboy Yug Belediye Başkanı Yasminka Begiç ise, TİKA tarafından sağlanan yardımdan dolayı tüm Türkiye vatandaşlarına teşekkür etti.

"Bu zor anlarda bizi yalnız bırakmadıkları için Türkiye'deki kardeşlerimize çok teşekkür ediyoruz'' diyen Begiç. Doboy Yug Belediyesi sınırlarında 400 evin sular altında kaldığını, yaklaşık 1000 vatandaşın ise mağdur olduğunu kaydetti. Hayati tehlike altında bulunan 20 vatandaşın ise Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri'nin operasyonuyla kurtarıldığını belirten Begiç, mağdur insanların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda TİKA'nın bölgeye yardım ulaştıran ilk uluslararası kuruluş olduğunu kaydetti.

''Su seviyesi düştü, en büyük sorun içme suyu ve elektrik''

 Bosna Sırp Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Sulykanoviç de AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede su seviyesinin oldukça düştüğünü, şu anda en büyük sorunun içme suyu ve elektrik olduğunu bildirdi.

Kent merkezinde gıda ve ilaç yokluğu olduğunu, TİKA'nın bu yardımının halkın beklentisine cevap vereceğini belirten Sulykanoviç, "Burada tahliye edilmesini bekleyen çok sayıda hastamız var. Onlara ulaşmak çok zor. Felaket sırasında hayatını kaybedenlerimiz de oldu. Kentte yaşayan vatandaşların yardıma ihtiyaçları var. Buradaki bölgede Maglay, Doboy ve Doboy Yug kentleri en çok zarar gördü"

Doboy kentinin bazı bölgelerinde su seviyesinin 7 metreye ulaştığını, suyun bazı evlerin 3'üncü katına kadar geldiğini hatırlatan Sulykanoviç, ancak su seviyesinin şu anda oldukça düştüğünü ifade etti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.