TİKA'dan Senegal'e 3 milyon dolar yatırım

TİKA'dan Senegal'e 3 milyon dolar yatırım

Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Algan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) bu yıl Senegal'de gerçekleştirdiği projelerin toplam maliyetinin 3 milyon doları bulduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Zeynep Sibel Algan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) bu yıl Senegal'de gerçekleştirdiği projelerin toplam maliyetinin 3 milyon doları bulduğunu bildirdi.
 
Algan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Senegallilerin Türkiye'yi daha çok tanımasının 2002 Dünya Kupası maçıyla başladığını söyledi. Türkiye'nin bölgede tanınmasında futbolun çok etkili olduğuna değinen Algan, "İki ülkenin birbirini tanımasına daha sonra da Musa Sow'un (Fenerbahçeli futbolcu) Türkiye'ye yerleşmesiyle yeniden bir ilgi odağı oldu" ifadesini kullandı.
 
Algan, THY'nin uçuşlarının başlamasının da 2 ülke vatandaşlarının karşılıklı gidip gelişlerini çok etkilediğini dile getirdi. "Gelenler ellerinde bavullarla geliyor, 'bavul ticareti' dediğimiz olgu da var" diyen Büyükelçi Algan, "Mallarımızın kalitesini gördükçe ve Müslüman bir ülke olduğumuz için de daha çok ilgi var. Genelde kültür birliğimiz bir sempati kaynağı. Öncelikle Müslüman bir ülkenin böyle bir gelişme göstermesi çok umut verici bir şey. Dolayısıyla Sengalliler'de çok büyük bir sempati olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
 
"TİKA'nın ayrıcalığı olduğunu düşünüyorum"
 
TİKA'nın bölgede çok güzel projelerinin olduğunu ifade eden Büyükelçi Algan, Senegal'de de bir çok proje gerçekleştirdiklerini anlatarak, şöyle devam etti:
 
"2014'de TİKA'nın Senegal'de gerçekleştirdiği projelerin toplam maliyeti 3 milyon doları bulmuş durumda. Mesela Fatick'te bir yetimhane yapıyorlar. Yetimhane bu ülkede kendi dalında ilk proje olacak. Bizdeki çocuk esirgeme kurumu gibi kimsesiz çoçukları alıp yetiştiren bir kurum burada yok. TİKA, aynı örneği başka yerde de tekrarlamayı düşünüyor. Öte yandan TİKA, bir üniversiteye medikososyal merkezi yapmış. Yine Pikine bölgesinde anne-çocuk sağlık merkezi kurmuş ve bunlar tamamen TİKA tarafından gerçekleştirilen yerler."
 
TİKA'nın söz konusu projelerinin dışında birçok küçük projesinin de olduğunu vurgulayan Büyükelçi Algan, "Bazı kurumların isteklerine de cevap vererek belki yüzlerce projesi var. TİKA'nın daha doğrusu Türkiye'nin kalkınma projelerine katkıda bulunması hususunda ayrıcalığı var. Bütün ülkelerin kalkınma projelerine katkıda bulunan ajansları var ama birçok ülke belli bir alanı seçerken, bizim çalışma tarzımız daha çok, ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda oluyor. Onun için biz çok daha çeşitli konulara eğilebiliyoruz. Bu bakımdan TİKA'nın ayrıcalığı olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.
 
"AA olaylara yeni bir bakış açısıyla bakacak"
 
Büyükelçi Algan, Anadolu Ajansının (AA) Senegal'de ofis açmasının çok olumlu olduğunu vurgulayarak, bunun önemli bir boşluğu dolduracağını ifade etti.
 
"Anadolu Ajansı olaylara yeni bir bakış açısıyla bakacaktır, daha farklı bir yaklaşım çıkartabilecektir" diyen Algan, şunları kaydetti:
 
"Daha objektif bazı haberlerin de çıkabileceğini düşünüyorum. Her halükarda bu bölgeden çok fazla haber çıkmıyordu. Afrika, bütün açılım politikamıza rağmen henüz bilinmeyen bir kıta. AA'nın bölgede ofis açmasıyla, ülkemiz adına o boşluğu doldurmak için yararlı bir görev yapacağını düşünüyorum. İkincisi ise haber dağıtmaya başladığı zaman farklı bir bakış açısını yansıtmak noktasında da yararlı bir iş olacağını düşünüyorum."
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.