TİKA’dan Karadağ'daki 'Kız Medresesi'ne destek

TİKA’dan Karadağ'daki 'Kız Medresesi'ne destek

TİKA Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da bulunan Mehmed Fatih Medresesi bünyesinde faaliyet gösteren Kız Medresesi’nin teknik donanımı ve çevre düzenlemesini tamamlayarak hizmete açtı.

Karadağ’ın başkenti Podgoritsa’da bulunan Mehmed Fatih Medresesi bünyesinde faaliyet gösteren Kız Medresesi’nin teknik donanımı ve çevre düzenlemesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından tamamlanarak hizmete açıldı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Karadağ'ın ilk ve tek medresesi olan Karadağ Mehmed Fatih Medresesi bünyesinde faaliyet gösteren, aynı zamanda çeşitli seminer ve dini etkinliklere ev sahipliği yapan Kız Medresesi’nin toplantı salonunun ses ve görüntüleme sistemleri, bilgisayar donanımı, güvenlik kameraları ve görüntü sisteminden oluşan teknik donanımı ile medresenin çevre düzenlemesi TİKA tarafından gerçekleştirilerek hizmete açıldı. 

Açılış törenine TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Serhat Galip, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, Karadağ eski Meclis Başkan Yardımcısı Suljo Mustafiç, Karadağ Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Cihan Özdemir, Türkiye Karadağ Din Hizmetleri Müşaviri Tevfik Yücesoy ve TİKA yetkilileri katıldı.

"Müslümanlar olmadığı takdirde bölgenin değeri ve zenginliği de kalmaz"

Açılış töreninde konuşan TİKA Başkan Yardımcısı Maskan, Karadağ İslam Birliği Başkanı Feyziç ile ilk tanışmalarında bahsettikleri hayallerin şimdi gerçek olduğunu söyledi. Karadağ'a ilk kez 2006'da geldiğini dile getiren Maskan, o tarihten bugüne birçok şeyin değiştiğini ve çok önemli projelere imza atıldığını vurguladı.

Batı'nın bugün "medeniyet" diye bahsettiği şeyin, Osmanlı döneminde bu bölgelerde geliştiğine işaret eden Maskan, tüm bunların, bu bölgede yaşayan Müslümanlar sayesinde olduğunu ifade etti. Maskan, Müslümanlar olmadığı takdirde bölgenin değeri ve zenginliğinin de kalmayacağını belirtti. 

TİKA tarafından yapımı 2008 yılında tamamlanarak eğitim ve öğretime başlanan Mehmed Fatih Medresesi, 2012 yılından bu yana yaklaşık 130 mezun verdi. Medrese aynı zamanda Karadağ’da yaşayan Müslüman öğrencilerin komşu ülkelerde benzer eğitim veren okullara gitme zorunluluğunu ortadan kaldırdı. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.