TİKA'dan Bosnalı selzedelere yardım eli

TİKA'dan Bosnalı selzedelere yardım eli

Bosna Hersek'te, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinde zarar gören ve TİKA tarafından onarılan evlerin anahtarları düzenlenen törenle ev sahiplerine teslim edildi

Bosna Hersek'te, geçtiğimiz günlerde yaşanan sel felaketinde zarar gören ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından onarılan evlerin anahtarları düzenlenen törenle ev sahiplerine teslim edildi.
Maglay kentinde yaşayan 25 aileye anahtarlar ve sertifikaları, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Çevik, Maglay Belediye Başkanı Mehmed Mustabaşiç ve TİKA Saraybosna Koordinatörü Adem Urfa tarafından verildi.
Törenin ardından onarılan evleri gezen Çevik, burada yaptığı açıklamada, TİKA'nın Mayıs ayında yaşanan sel felaketi sırasında Bosnalı vatandaşların hep yanında olduğunu söyledi.
Çevik, "Türkiye olarak bölgede yaşayan tüm toplumlarla bu acılı günlerde beraber olduk. Yaklaşık 25 evin tadilatını gerçekleştirdik. Önümüzdeki günlerde de yaklaşık 300 ev onaracağız. Ev tadilatı için ayrılan bütçemiz yaklaşık 2 milyon avro" dedi.
Bosna Hersek'teki afetzedelere yardım çalışmalar kapsamında iki aşamada çalışmalar yürüttüklerini belirten Çevik, ilk aşamanın sel zararından dolayı evlerine giremeyen insanlara ev tadilatını yapmak diğerinin de ev eşyaları yetersiz olan ailelere yardım etmek olduğunu belirtti.
Çevik ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın, acısı veya sıkıntısı olan nerede bir toplum var ise TİKA olarak onların yanında yer almaları ve onların acıları paylaşmaları gerektiği talimatı verdiğini hatırlatarak, "Sadece Bosna'da değil, Balkanlar'da acısı ve sıkıntısı olan her topluma elimizi uzattık" diye konuştu.
''STK'ların yardımıyla yaklaşık 640 evi onardık''
 
Maglay Belediye Başkanı Mehmed Mustabaşiç ise yaptıkları yardım çalışmalarından dolayı TİKA'ya teşekkür ederek, bu kurumunun bundan sonraki süreçte de Maglay'a yardım edeceğini açıkladı.
Mustabaşiç, TİKA'nın yanı sıra diğer sivil toplum kuruluşlarının bu kente yaşayan selzedelere yardım ettiğini belirterek, "Bugüne kadar Maglay'da çeşitli STK'ların yardımıyla yaklaşık 640 evi onardık, ancak onarımı bekleyen daha 700 ev var" ifadesini kullandı.
Evi onarılan Maglaylılardan Mehmedaliya Arnautoviç, Mayıs ayındaki selde evinin tamamen zarara uğradığını ve o zaman evini bir gün onaracağı ümidini kaybettiği sırada TİKA'nın kendilerine yardım elini uzattığını söyledi.
Son 120 yılın en büyük sel felaketi
 
Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Romanya ve Slovakya'da 80 kişi'nin ölümüne neden olan afet, son 120 yılın en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçmişti. Yaklaşık 2,5 milyon insanın etkilendiği afet sırasında çok sayıda yerleşim yeri sular altında kaldı ve yüz binlerce kişi evlerinden tahliye edildi. Yaşanan felaket nedeniyle Bosna-Hersek ve Sırbistan'da olağanüstü hal ilan edilmişti.
Balkanlarda Bosna-Hersek, Sırbistan ile birlikte selden en çok etkilenen ülke oldu. Resmi rakamlara göre Bosna Hersek'te sel felaketi nedeniyle 24 kişi hayatını kaybetmişti.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.