TİKA’dan Bosnalı sel mağdurlarına yardım

TİKA’dan Bosnalı sel mağdurlarına yardım

TİKA, Bosna'daki selden en çok etkilenen Maglay halkı, için harekete geçti.

Türkiye, kurumları aracılığıyla mayıs ayında yüzyılın en büyük sel felaketinin etkilediği Bosna Hersek'e yardımlarını sürdürüyor.
 
Sel felaketinin yaşandığı ilk günden itibaren, afet bölgelerine başta insani yardım olmak üzere, afetzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda birçok yardım ulaştıran Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), selden en çok etkilenen Maglay halkının, kış mevsimi öncesinde mağdur kalmalarını önlemek için harekete geçti.
 
TİKA ile Türkiye Belediyeler Birliği'nin (TBB) ortaklaşa gerçekleştirdikleri proje kapsamında, TİKA'nın Saraybosna Koordinatörü Fatih Karaca ile Maglay Belediye Başkanı Mehmed Mustabaşiç arasında protokol imzalandı.
 
İmza törenine Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanı İsmail Hakkı Turunç ve çok sayıda davetli katıldı.
 
TİKA'nın Saraybosna Koordinatörü Karaca, imza töreni sonrasında yaptığı açıklamada, Maglay halkı için zor günlerin geride kaldığını umduğunu söyledi.
 
TİKA olarak, selzedelerin bir an önce evlerine kavuşmaları için ellerinden geleni yapacağını aktaran Karaca, "Bu kapsamda, Maglay Belediye Başkanı Mustabaşiç'e, olumlu ve yapıcı işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum. TİKA olarak mayıs ayında meydana gelen sel felaketinden sonra, burada ilk müdahale eden uluslararası kuruluşlardan biriyiz. Kış öncesi de Maglay halkına, Türkiye halkından hediye olarak zarar gören evlerinin tamiri ve tadilatı gibi bir proje başlattık. Yaklaşık 500 kadar ev mühendislerimiz tarafından incelendi ve hasar tespiti ile bunların maliyetleri hesaplandı" diye konuştu.
 
Karaca, Maglay halkının kış mevsimine daha hazırlıklı olması için gelecek hafta somut çalışmaların başlatılacağını kaydetti.
 
Bosna Hersek halkı ile Türk halkının kardeş halklar olduğuna işaret eden Karaca, "Bosna Hersekli kardeşlerimiz söz konusu olduğunda, paranın hiçbir önemi yoktur. Biz gönlümüzde ne varsa hepsini veririz. Çünkü bizler kardeşiz" dedi.
 
"MAGLAY HALKI ÇİFTE BAYRAM SEVİNCİ YAŞIYOR"
 
Maglay Belediye Başkanı Mustabaşiç de Maglay kentinin çifte bayram sevinci yaşadığını ifade etti.
 
Türkiye'nin Bosna Hersek'e sayısız yardımları olduğunu vurgulayan Mustabaşiç, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu Kurban Bayramı Maglay halkı için çok farklı bir bayram. İmzaladığımız anlaşmanın ardından evlerin onarımına başlayacağız. Türk dostlarımızla birlikte tüm evlerin onarılacağına ve Maglay halkının bu kışı sıcak evlerinde geçireceğini umuyorum. Bugün Maglay halkı için büyük gün. Mühendisler fizibilite çalışmalarını tamamladı ve çalışmalarımız çok kısa sürede başlayacak."
 
''TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ İLE BOSNA HERSEK'İN BİRÇOK ŞEHRİ TEKRAR AYAĞA KALKACAK''
 
Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ise Maglay'a yapılan yardımların Türkiye'nin selden etkilenen Bosna Hersek halkına sağladığı desteğin sadece bir kısmı olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin desteği ile Bosna Hersek'in birçok şehrinin tekrar ayağa kalkacağını ifade eden İzzetbegoviç, "Maglay ve Sanski Most şehirlerinde selden zarar gören tüm evler onarılacak. Maglay'da yapılan bu yardımların anlamı çok büyük. Ayrıca yardımların etkili ve zamanlamasının çok iyi olmasının da önemini vurgulamak istiyorum. Bildiğim kadarıyla Türkiye'den gelen yardımlar yaklaşık 6 milyon avro değerinde. Bu sebepten dolayı Türkiye hükümetine ve halkına çok teşekkür ederim" şeklinde konuştu.
 
TRT Haber 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.