TİKA'dan Bosna-Hersekli yoksullara yardım eli

TİKA'dan Bosna-Hersekli yoksullara yardım eli

Bosna-Hersek'te 100 yıldır faaliyet gösteren insani yardım kuruluşu Merhamet'in Zenitsa kentindeki aşevi binası, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yenilenerek hizmete açıldı.

Aşevinin açılış törenine, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, TİKA Bosna-Hersek Koordinatörü Zülküf Oruç, Zenitsa Belediye Başkanı Husein Smayloviç, Busovaça Belediye Başkanı Asim Mekiç, Zenitsa Müftüsü Eyub Dautoviç, Merhamet Yardım Kuruluşu Başkanı Hayrudin Şahiç ve vatandaşlar katıldı.

TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, törende yaptığı konuşmada, Merhamet'in kuruluşunun 100. yıldönümünü kutladığını hatırlatarak, böylesi bir yardım kuruluşunun 100 yıl ayakta kalması ve insanlara yardım etmesinin büyük başarı olduğunu söyledi.

Bugüne kadar olduğu gibi Merhamet'in gelecek yüzyıllarda da insanlara yardıma devam edeceğini söyleyen Maskan, "Biz de TİKA olarak elimizden geleni yaparak bu yardım kuruluşuna destek olmak için çaba sarf edeceğiz" dedi.

Sivil toplum kuruluşlarının hem Türkiye'de hem de Balkanlar'da önemli role sahip olduğuna işaret eden Maskan, bunun Osmanlı döneminden kalan bir miras olduğunu vurguladı.

Düşük gelirli bölgelere ağırlık veriliyor

Ali Maskan, TİKA'nın Bosna-Hersek'teki projelerini çok hızlı şekilde genişlettiğini, özellikle düşük gelirli bölgelerdeki insanların ihtiyaçlarına yönelik projelere ağırlık verildiğini söyledi.

Kurum olarak aynı zamanda kültür alanındaki çalışmaları sürdürdüklerini belirten Maskan, bu kapsamda yine Merhamet'le işbirliği içerisinde Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in Bosanski Şamats kentinde doğduğu evin restorasyon projesini başlattıklarını, yakın zamanda bu projenin de biteceğini bildirdi.

Merhametin en güzel binası

Merhamet Başkanı Hayrudin Şahiç de verdikleri destek için Türkiye yetkilileri ve TİKA temsilcilerine teşekkür etti.

Aşevinin restore edilmesinin TİKA'nın son 18 yıl içerisinde Bosna-Hersek'te çok sayıda gerçekleştirdiği projelerden sadece biri olduğunu vurgulayan Şahiç, "TİKA anlayışı sayesinde biz bugün Merhamet'in en güzel aşevi binasını açıyoruz. Bu binamızda günlük 900 vatandaşa yemek dağıtılacak. Yeni binamızla kapasitemizi ikiye katlamaya fırsatımız olacak" dedi.

Yenilenen aşevi binası daha sonra TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, Merhamet Başkanı Hayrudin Yahiç, Zenitsa Belediyesi Başkanı Husein Smayloviç ve Zenitsa Müftüsü Eyub Dautoviç tarafından hizmete açıldı. Törene katılan misafirler aşevini gezdi.

Merhamet insani yardım kuruluşunun eski bir binada hizmet veren Zenitsa'daki aşevinin restorasyonuna TİKA 30 bin avro yardım yaptı.

AA