TİKA Sırbistan'daki faaliyetlerini artırdı

TİKA Sırbistan'daki faaliyetlerini artırdı

Sırbistan'da faaliyete başladığı 2009 yılından beri yaklaşık 140 proje gerçekleştiren TİKA, bu sayıyı artırmayı hedefliyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Belgrad Koordinatörü Mehmet Bayrak, Sırbistan'da faaliyete başladıkları 2009 yılından beri yaklaşık 140 proje gerçekleştirdiklerini belirterek, bu sayıyı artırarak çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

TİKA'nın Sırbistan'daki faaliyetlerini anlatan Bayrak, sağlıktan eğitime, altyapıdan restorasyona kadar birçok alanda Sırbistan'a destek olmayı sürdüreceklerini ve iki ülke arasındaki diyaloğun geliştirilmesi için kurum olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydetti.
 
Sırbistan'da 2009 yılında faaliyete başladıklarını anımsatan Bayrak, hem Sırbistan'ın ekonomik olarak kalkınması ve refahı hem de ülkedeki ailelerin gelir seviyelerinin arttırılması için çalışmalar yaptıklarını anlattı.
 
Bayrak, eğitimden sağlığa, tarımdan altyapıya insanın olduğu her alanda çalışmalar gerçekleştirdiklerine işaret ederek, bugüne kadar hayata geçirdikleri 140'a yakın projenin 44'ünün eğitim, 29'unun tarım ve 22'sinin sağlık alanında projeler olduğuna dikkati çekti.
 
Sırbistan'da 2014 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından Türkiye'nin uluslararası arenada bu ülkeye yardım taahhütü olduğu söyleyen Bayrak, "TİKA olarak bu taahhüdümüzü projelerle yerine getirdik. Bu proje, 1 milyon 350 bin avro tutarındaki bir projeydi" dedi.
 
Bayrak, eğitim alanında da özellikle merkeze uzak ve daha az gelişmiş bölgelerdeki eğitim kurumlarının yeniden inşası, tadilatı ve teknik altyapısının iyileştirilmesine yönelik olarak çalışmalar yaptıklarını aktararak, "Geçmiş yıllarda Novi Pazar'da 20 sınıflık bir okul inşa ettik. Bujanovac'da ise 22 sınıflık bir okul inşaatımız var" şeklinde konuştu.
 
Sancak bölgesine sağlık desteği
 
Sağlık alanında ise mevcut sağlık kuruluşlarının fiziki altyapılarının iyileştirilmesi ve ihtiyaç duyulan donanımların yenilenmesi noktasında çalışmalar yürüttüklerini anlatan Bayrak, Boşnak nüfusun yoğun yaşadığını Sancak bölgesindeki vatandaşların hizmetinde kullanılmak üzere yedi ambulans temin ettiklerini, ayrıca 2015 yılı içinde Sırbistan'da sağlık alanında altı proje hayata geçirdiklerini ifade etti.
 
Bayrak, Sırbistan'da tarım sektöründe de projeler yaptıklarını belirterek, "Bugüne kadar, farklı bölgelerden yaklaşık 300 aileye sera desteğinde bulunduk. Bunun yanında, çeşitli bölgelere fidan teminleri gerçekleştirdik. Ayrıca, toprağın işlenmesinden ekime hazırlanmasına kadar her alanda ihtiyaç duyulabilecek ekipmanların tarım birlikleri aracılığıyla insanların kullanımına sunuyoruz" diye konuştu.
 
TİKA olarak ortak kültürel mirasın korunması alanında da önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini dile getiren Bayrak, "Sırbistan'daki Şeyh Mustafa Türbesi'nin restorasyonuna ve Ram Kalesi'nin ışıklandırılmasına destek verdik. 2015 yılında ise Kale Meydan'da bulunan Damat Ali Paşa Türbesi ve Sokullu Mehmet Paşa Çeşmesi'nin projelerinin hazırlatılması için gerekli girişimlerde bulunduk ve şu an için proje çizim çalışmalarımız da devam ediyor" dedi.
 
Bayrak, TİKA'nın yürüttüğü çalışmaların iki toplumun birbirini tanıması ve birbirine yakınlaşmasında etkili olduğunu vurgulayarak, önümüzdeki dönemde de proje sayısını artırarak çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.
 
AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.