TİKA Pakistan halkının yanında

TİKA Pakistan halkının yanında

Türkiye TİKA vasıtasıyla kardeş ülke Pakistan’a desteğini sürdürüyor.

Pencap eyaletinde geçen yıl açılan hastanede günde 350-500 hasta tedavi ediliyor. Ayrıca her eyalete bir okul projesiyle, Muzafergarh şehrine inşa edilen okulda 425 öğrenci eğitim görüyor.

TİKA, kardeş Pakistan halkına her alanda yardım ve desteğini sürdürüyor. Pakistan’da yardıma muhtaç olan ve insan sayısına bakmaksınız yardım elini her fırsatta uzatan TİKA, bir çok alanda önemli projeleri hayat geçirdi. Hastaneden eğitime, tarımdan belediye hizmetlerine, temiz su temininden spor tesislerine kadar bir çok çalışmayı Pakistanlıların hizmetine sunuldu. Pakistan’da 2010 yılında meydana gelen sel felaketinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan selden etkilenen Pencap eyaletine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında bölgeye yeni bir hastane yapılması sözünü vermişti. Bu kapsamda Muzafergarh ilinde hayata geçirilen hastane projesinin inşaatı 2012 yılında tamamlandı. Tüm tıbbi donanımı ve tefrişatı TİKA tarafından temin edilen hastane 2014 yılında hizmete açıldı. Hastanede günlük 350-500 hasta tedavi ediliyor.

HER EYALETE BİR OKUL

Türkiye, Pakistan’da her eyalete bir okul ve yurt binası olmak üzere toplam dokuz eğitim tesisi yapacak. Bu çerçevede ilk proje TİKA tarafından Pencap Eyaleti Muzafergarh ili Basira semtinde hayata geçti. Pencap Eğitim Bakanlığınca Basira Emine Erdoğan Daniş Care Okulu adıyla tescil edilen tesiste 32 derslik ile 200 öğrenciye hizmet verecek bir okul binası ve 200 yataklı bir yurt binası bulunuyor. Okulda bu yıl itibariyle 425 kız öğrenci eğitim görüyor.

SU KUYULARI HAYAT VERDİ

TİKA, Hayberpakhtunkhwa eyaletinin Lakki, Marwat şehrinde 40, Dera İsmail Khan şehrinde 40, Swabi şehrinde 29, Tank şehrinde 40, Çarşada şehrinde ise 20 olmak üzere toplam 169 adet su kutusu açılmasını sağladı.Ayrıca, Pakistan’ın en büyük devlet hastanesi olan Lohar Çocuk Hastanesi’ndeki Kemik İliği Nakli Merkezi’nde ihtiyaç duyulan tadilat TİKA tarafından yapıldı. Kemik iliği nakli işleminin gerçekleştirilebilmesi için gereken hapafiltre sistemi kuruldu.

72 emniyet görevlisine eğitim verildi

2010 yılında Pakistan ile başlatılan uluslararası polis eğitimi işbirliği projesi kapsamında TİKA ile Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından 2 ülke teşkilatlarının tecrübe paylaşımında bulunmaları ve suçla mücadele ortak bilinçle de literatür geliştirmeleri maksadıyla hizmet içi ve uygulama eğitim programları düzenlendi. Bugüne kadar Pakistan emniyetinde görevli 72 personel eğitim aldı. Ayrıca Pakistan sosyal işler ve kadının güçlendirilmesi sekreterliği işbirliği ile sel felaketinden etkilenen bölgelerden Hayberpakhtunwa eyaletinin Peşaver Swabi ve Çarşada şehirlerinde 400, Dera İsmail Khan şehrinde ise 440 kadına geçimlerini sağlamaları destek olabilmek amacıyla toplam 840 adet dikiş makinesi verildi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.