'TİHEK Yönetmeliği' yayımlandı

'TİHEK Yönetmeliği' yayımlandı

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'nun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) çalışanlarının uyacağı ilkeleri ve kuruma yapılacak başvurularla ilgili kuralları kapsayan yönetmeliğe göre, kurum, insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine, ayrımcılığın önlenmesine ve ihlallerin giderilmesine yönelik çalışmalar yapacak.

İnsan hakları ve ayrımcılıkla mücadele konularında kitle iletişim araçlarını da kullanarak bilgilendirme ve eğitim yoluyla kamuoyunda duyarlılığı geliştirmekle yükümlü olan kurum, Milli Eğitim müfredatında bulunan insan hakları ve ayrımcılık yasağıyla ilgili bölümlerin hazırlanmasına da katkıda bulunacak.

İnsan hakları ve ayrımcılık yasağı ihlallerini resen inceleyebilecek olan TİHEK'e ayrımcılık yasağı ihlallerine yönelik başvurular yapılabilecek, başvurularda ücret talep edilmeyecek.

İşkence ve kötü muamele ile mücadele edecek ve bu konuda çalışmalar yapacak olan kurum, özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin ulusal önleme mekanizması kapsamındaki başvurularını da inceleyecek.

Haberli ve habersiz ziyaretler yapılacak

Kurum, özgürlüğünden mahrum bırakılan ya da koruma altına alınan kişilerin bulundukları yerlere haberli veya habersiz ziyaretler gerçekleştirebilecek. Ziyaretlerin ardından bu yerlerdeki muamele ve koşulların iyileştirilmesi amacıyla ilgili makamlara tavsiyede bulunulacak.

Bilgilendirmeler de yapacak olan TİHEK, düzenli yıllık raporlar dışında, gerek görüldüğünde görev alanına ilişkin özel raporlar da hazırlayabilecek.

Posta yoluyla kuruma gönderilebilecek başvurular, elektronik ortam üzerinden de alınabilecek.

Kuruma yapılan başvurular, inceleme ve araştırmaya geçilmeden önce ön incelemeye tabi tutulacak. Kurum, yapılan başvuru veya resen inceleme kapsamında yaptığı inceleme ve araştırma sonucunda incelenemezlik, gerekçeli kabul edilmezlik, gönderme, ihlal, idari yaptırım, uzlaşma, ret ve karar verilmesine yer olmadığına dair karar verecek.

İnceleme ve araştırma sonucunda başvurunun yerinde olduğu kanaatine varılması halinde ihlal kararı verilecek. Başvuru konusunun ayrımcılık yasağı ile ilgili olması durumunda ihlal kararı ile birlikte başvuru yapılan taraf hakkında idari yaptırım kararı da verilebilecek. Konusu suç teşkil eden insan hakları veya ayrımcılık yasağı ihlallerinin tespit edilmesinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulabilecek.

Ayrımcılık yasağının ihlali halinde, bu ihlalin etki ve sonuçlarının ağırlığı, failin ekonomik durumu ve çoklu ayrımcılığın ağırlaştırıcı etkisi dikkate alınarak ihlalden sorumlu olan kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler ve özel hukuk tüzel kişileri hakkında bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.