Tıbbi tavsiye için Wikipedia kullanmayın

Tıbbi tavsiye için Wikipedia kullanmayın

"Dünyanın en büyük dijital ansiklopedisinde ciddi hatalar olduğunu saptadı.

ABD'de yapılan bir araştırma, dünyanın en büyük dijital ansiklopedisinde ciddi hatalar bulunduğunu saptadı. Araştırmaya göre, tıbbi konularda bilgilendirici makalelerin 10 tanesinden 9'u hatalı.

ABD'li doktor ve tıp öğrencileri Wikipedia'dan yararlandıklarını itiraf etti.

İlim insanları, her gün milyonlarca insanın en kısa yoldan bilgi edinmek için kullandığı Wikipedia'nın sağlık hakkındaki makaleleriyle ilgili uyarıda bulundu.

ABD'de yapılan araştırma, akciğer kanseri, depresyon, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıkları ve diğer birçok hastalık hakkındaki sayfaların insanları yanlış yönlendiren bilgilerle dolu olduğunu saptadı.
American Osteopathic Association dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, hastalıklar hakkında bilgi içeren sayfalardan 10 tanesinden 9'unda hatalar var. Bu durumun, doktorlara başvurmak yerine Wikipedia'dan bilgi almayı tercih eden kişileri riske attığı, öğrencileri de yanlış bilgilendirdiği belirtildi.

Wikipedia, toplam 285 dilde 31 milyondan fazla makale içeriyor. Araştırmada, internetteki birçok kaynaktan derlenen bilgilerle oluşturulan sayfaların yanlış bilgi içerdiği bilinse de, doktor ve tıp öğrencilerinin de Wikipedia'dan yararlandığı belirtildi. Sonuçlar, ABD'deki doktorların ve tıp öğrencilerinin yüzde 47 ila 70'nin çalışmalarında dijital ansiklopediye başvurduklarını gösterdi.

Araştırmacılar, ankete katılan doktor ve öğrencilerden bazılarının, Wikipedia kullandıklarını gizlemek istemiş olabileceğini de not düştü.

Araştırmayı yürüten ekibin başında yer alan Campbell Üniversitesi'nden Robert Hasty, insanların hastalık teşhisi koyması için daima uzmanlara başvurması gerektiğini söyledi. Hasty, Wikipedia'nın geleneksel bir araştırma aracı olarak kabul edildiğini ancak tıp dergileri ile karşılaştırılamayacağını belirtti.
Hasty, doktorların Wikipedia'daki makalelerin düzeltilmesine yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: Independent

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.