THY ve Pegasus'ta iki kişi zorunluluğu

THY ve Pegasus'ta iki kişi zorunluluğu

Fransa'daki feci kaza sonrasında gözler havayolu şirketlerine çevrildi. Türk havayolu firmalarından ise iç rahatlatan açıklama geldi...

Geçtiğimiz günlerde Fransa'nın Güneyi'nde düşen ve 150 kişinin ölümüne yol açan uçak kazası havacılık sektörünü derinden sarstı.

Dünya devi Lutfansa'ya bağlı Germanwings Havayolları'na ait uçakta yaşanan kaza sonrasında kazaların sadece teknik nedenler veya hava şartlarından kaynaklanmayacağı bir kez daha gündeme geldi.

Feci kaza sonrasında uçağın düşme nedeni ile ilgili ortaya çıkan gerçek herkesi şoke etti. Kara kutuda yapılan incelemeler sonrasında yardımcı pilotun uçağı kasten düşürdüğü ortaya çıktı. Psikolojik sorunları olduğu belirtilen pilotun, arkadaşının kokpiti terk etmesini fırsat bilip harekete geçerek önce pilot arkadaşının yeniden kokpite girmesini engellemek için güvenlik nedeniyle sadece pilotların bildiği şifreyi bloke ettiği, ardından ise uçağı kademeli olarak 8 dakikada düşürdüğü belirlendi. 8 dakikalık sürede kaptan pilotun ve kabin ekibinin ikna çabaları ve kapıyı kırma girişimlerinin de sonuçsuz kaldığı yine kara kutudaki ses kayıtlarına maalesef çok acı bir şekilde yansıdı. 

SKANDAL AYRINTI

Ancak feci kaza ile ilgili gelişmeler bunlarla da sınırlı kalmadı. Pilotun evinde yapılan aramalarda bu sefer de skandal bir belgeye ulaşıldı. Uçağı kasten düşüren ikinci pilotun ''Çalışamaz raporu" olduğu ve bunu da arkadaşlarından sakladığı öğrenildi. 

Tabi tüm bu gelişmeler, bir yandan nasıl olur da dünya devi bir firmada bu tarz ihmaller olur sorusunu da akıllara getirirken, öte yandan da şu sıralar uçak yolculuğu yapacakları da ister istemez tedirgin etmeye başladı.

Peki Türkiye'deki havayollarında işleyiş nasıl? 

İÇİNİZ RAHAT OLSUN

Yakın zamanda uçacakların içi rahat olsun çünkü hem Türk Havayolları'nda hem de Pegasus'ta uzun zamandan beri hayata geçirilen bir uygulama pilotun kişisel hareketlerinin tamamen önüne geçiyor. 

THY KARAR ALDI: ARTIK TAMAMEN ZORUNLU

Türk Hava Yolları’nda kokpitten pilotlardan birinin çıkması halinde kokpite çıkan pilotun yerine gelene kadar kabin amirinin girdiğini söyleyen THY yetkilileri, bu uygulamanın zorunluluğunu bazı koşullara göre biraz esnettiklerini ancak son yaşanan kaza sonrasında bu uygulama ile ilgili yeniden zorunluluk getirdiklerini ve artık tüm koşullarda pilotlardan birinin kokpiti terk etmesi halinde yerine gelene kadar kokpite zorunlu olarak kabin amirinin gireceğini söyledi.

PEGASUS UZUN YILLARDIR UYGULUYOR

Benzer uygulama Pegasus'ta da uzun yıllardan beri uygulanıyor.  Tüm uçuşlarda önceliğin yolcuların güvenliği olduğuna vurgu yapan Pegasus yetkilileri ise; uçuş sırasında kokpitte her zaman iki kişinin olmasının şart olduğunun bunun ise beklenmedik durumlara karşın önlem alınmasına yönelik olduğunu söylüyor.

ÇOK ÖZEL TESTLER

Fransa'daki kaza sonrasında ortaya çıkan psikolojik sorunları ve ''çalışamaz raporu'' olan bir pilotun uçağı uçurması ile ilgili,  THY tarafında tüm pilot ve adayların çok kapsamlı ve özel psikolojik testlerden geçtiğinin altını çizen THY yetkilileri mevcut pilot köşkü ekiplerinin de son 5 yıl içerisinde tüm bu testleri geçtiğini aktardı.

BELGESİ YOKSA UÇUŞ DA YOK!

Bunun yanı sıra "çalışamaz raporu" olmasına rağmen bir pilotun uçağı uçurtmasına yönelik ise; pilotların her yıl rutin bir sağlık kontrolüne girdiklerini ve bunu Sivil Havacılık Kurumu'nun yetki verdiği anlaşmalı kuruluşlarda yaptırdıklarını söyleyen THY yetkilileri, bu testler sonucunda uçuşa elverişli raporu alındığını şayet bu raporlarları etkileyecek düzeyde bir tedavi olması halinde ise o tedavi sonuçlanana ve yeniden "uçuşa elverişlidir" belgesi alınana kadar söz konusu pilota uçak uçurtulmadığını ifade ediyor.

THY yetkilileri bu sürecin ise çok sıkı bir şekilde kontrol edildiğini ve asla ihmal olasılığının ortada bırakılmadığını da sözlerine ekliyor.

11 EYLÜL SONRASI KURŞUN GEÇİRMEZ KAPI

Feci kaza sonrasında gündeme gelen kokpit güvenliği ile ilgili de konuşan THY yetkilileri, kapıların 11 Eylülden sonra bütün uluslararası otoritelerin şart koştuğu bir standartta sahip olduğunu söyledi. Kapıların  içeriden bloke edilmesi halinde hiçbir şekilde açılamayacağını da söyleyen yetkililer bu kapıların çelik ve kurşun geçirmez olduğunu belirtti.

DOĞRU DEĞİL

Son olarak pilotlara herhangi bir uyarı yapmadıklarını çünkü tüm kadronun gerekliliklerinin yerine getirildiğini de aktaran THY yetkilileri, Fransa'daki kaza sonrası gündeme gelen ''Çok uzun uçuşlar pilotlarda depresyon etki yaratıyor'' çıkışı ile ilgili, uzun uçuşların 3 pilot ile dinlenme usulü ile yapıldığını belirterek, söz konusu tespitin doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.

haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.