Teşvikler sözde kaldı!

Teşvikler sözde kaldı!

Doğum yardımında rakamın düşüklüğü ve bu parayı alabilmek için yoğun bir prosedür uygulanması nedeniyle pek çok çalışan, doğum yardımına başvurmuyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın, üzerinde çalıştığı çocuk teşvik paketine ilişkin çalışmalar devam ediyor. Bu arada doğum yardımı 8 TL zamlanarak 103 TL oldu. Rakamın sembolik olmasının yanı sıra ekonomik gerçeklerle örtüşmediğini kaydeden uzmanlar, teşviklerin sözde kaldığını belirtiyor.

 SGK, çalışanların eşine yaptığı 95 TL’lik doğum yardımını 103 TL’ye yükseltti. Hükümetin, genç nüfusu artırmak için doğum teşviki uygulayacağı beklentisi devam ederken 8 TL’de kalan bu zam, uzmanlar tarafından şaşırtıcı bulundu. Rakamın düşüklüğü ve yoğun prosedür sebebiyle pek çok çalışan doğum yardımına başvurmuyor. Doğum izinlerinin artırılması konusunda ise henüz adım atılmadı.

Hükümetin genç nüfusu artırmak için doğum teşvikleri uygulayacağına yönelik  beklenti sürerken devletin doğum yardımı dikkat çekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), SSK ve Bağ-Kur’lu çalışanların eşine doğum yardımı olarak bu yıl 103 TL ödeyecek. Geçen yıl ise 95 TL ödeniyordu. Doğum yardımına yapılan 8 TL zam, hükümetin genç nüfusa yönelik teşviklerin hayatiyet kazanmadığın gösteriyor. Sigortalı çalışan kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması sebebiyle sigortalı erkeğe ödenen bu para, uzmanlar tarafından sembolik olmanın da ötesinde ‘komik’ olarak yorumlanıyor. Yeni doğan çocuğun masrafları dikkate alındığında devletin ödediği 103 lira, ailelerin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Öte yandan işçi ve esnaf için 103 TL olan doğum yardımı, memurlar için 192 TL.

    Uzun süredir doğum teşvikleri ile ilgili çalışma yürütülüyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaya ilişkin birçok bakan defalarca açıklama yaptı. Bu kapsamda doğumdan sonra kısmi zamanlı veya yarı zamanlı çalışma, doğum borçlanmasının artırılması, doğum izinlerinin artırılması gibi seçeneklerin üzerinde duruluyor. Ancak yaklaşık 1 yıldır bu konuda pek çok açıklama yapılırken somut bir adım atılmadı. Buna karşın hükümetin doğan her çocuk için verdiği doğum yardımına 8 liralık zam yapılması şaşkınlığa yol açtı. Emzirme ödeneği veya süt parası olarak da bilinen doğum yardımı SGK tarafından ödeniyor.

    Doğum yardımında rakamın düşüklüğü ve bu parayı alabilmek için yoğun bir prosedür uygulanması nedeniyle pek çok çalışan doğum yardımına başvurmuyor. Çalışanların doğum yardımını alabilmesi için dilekçe ile bağlı olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne başvurması gerekiyor. 1 kereye mahsus verilen süt parası için dilekçe ile birlikte doğum raporunun 1 adet asıl ve 1 adet fotokopisi, bebeğin doğduğu tarihli sigortalıya ait 120 günü olan vizite kağıdı ve evlenme cüzdanının fotokopisi isteniyor. Bu belgelerin teslim edilmesinin ardından başvuru inceleniyor. Eğer belgelerde bir eksiklik yoksa doğum yardımı çalışan adına PTT’ye yatırılıyor.

    103 liralık doğum yardımını alabilmek için sigortalı çalışıyor olmak da yeterli değil. Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe doğum yardımı verilebilmesi için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün sigorta olması gerekiyor. Bağ-Kur’lular içinse 120 gün sigortaya ilave olarak genel sağlık sigortası primi dahil prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

Cenaze yardımına 29 lira zam

SGK, cenaze yardımına ise 29 lira zam yaptı. 2013 yılında 386 TL olan cenaze ödeneği, 2014 yılında 415 lira olarak belirlendi. Cenaze yardımı, sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa anne veya babasına o da yoksa kardeşlerine veriliyor. Cenaze yardımı alabilmek için hak sahiplerince ölüm tarihini belirten bir dilekçe ile SGK’ya başvurulması gerekir. Cenaze yardımı da tıpkı doğum parasında olduğu gibi işçi ve memura farklı uygulanıyor. Memurlar için cenaze yardımı, memurun kendisinin ölümü halinde 1462 lira, eş ve çocuklarının ölümü halindeyse 731 lira olarak ödeniyor.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.