Teşvike rağmen Sinop’ta istihdam azaldı

Teşvike rağmen Sinop’ta istihdam azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ‘il düzeyinde temel işgücü göstergeleri’ni açıkladı. 2013’te istihdamı en çok artan 10 şehrin 5’i 6. Teşvik Bölgesi’nde yer alan illerden oluştu.

Buna karşın istihdam oranı en fazla azalan 10 şehirden 6 tanesinin 5. Teşvik Bölgesi’nde yer alması dikkat çekti. 5. Teşvik Bölgesi kapsamında yer alan Sinop, istihdam oranlarının bir yılda en fazla gerileme gösterdiği Türkiye’deki ikinci il oldu. İstihdamı 8,6 puan birden gerileyerek 43,5’e düştü. İstihdam düşüşü en fazla olan ilk 10 il içerisine 3 tane de 4. Bölge imkanına sahip il girdi.
 
    Sinop Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erol Derici, istihdamdaki düşüşün nedeni olarak yatırımın olmamasını gösterdi. Derici, valilerin koordinasyon ve teşvik edici tutum gösterme açısından da etkili olduğunun altını çizdi.
 
    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu delegesi Nuh Tandoğan ise İşkur aracılığıyla gerçekleştirilen geçici işçi alımlarının sanayi yatırımlarına engel olduğunu söyledi. Sinop’un Boyabat ilçesinde organize sanayi yeni yapılırken ve ücretsiz arsa verilirken hiçbir tesisin gelmek istemediğini paylaşan Tandoğan, “Sebebi Boyabat’ta 400 kişinin İşkur’dan para alması. Tabiri caizse çalışmadan para alıyorlar. Neden gelip fabrikada çalışsın?” yorumunda bulundu.
 
    5. Teşvik Bölgesi kapsamında yer alan Çankırı da istihdamın en fazla düştüğü iller arasında ilk 10’da. Şehrin istihdam oranı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 3,8 geriledi ve yüzde 42,4’e düştü. Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten, sebeplerden birinin insanların iş beğenmemesi olabileceğini belirtti. Çelikten, “Bir de abartılı sosyal yardımlar var. Bunların etkisi çok büyük.” dedi. İstihdamı 6,4 puanlık azalma gözlenen Artvin, üçüncü sırada yer aldı. Artvin TSO Başkanı Kurtul Özel, organize sanayilerinin olmaması ve teşvik olarak 4. Bölge’de yer almalarının yatırımları düşürdüğünü belirtti.
 
Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.