TESK: Akaryakıt sıkıntısı nakliyecileri rekabet edemez hale getirdi

TESK: Akaryakıt sıkıntısı nakliyecileri rekabet edemez hale getirdi

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, şoför ve nakliyeci esnafının pahalı akaryakıt kullanmaktan rekabet edemez hale geldiğinden yakındı.

Konfederasyon olarak şoför ve nakliyeci esnafının evine ekmek götürmesi için ucuz akaryakıt verilmesi gerektiğini söyledi.

Şoförün trafik güvenliği konusunda eğitimli ve bilinçli olması, bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı kalmasının trafik güvenliğini doğrudan etkileyecek bir durum olduğunu belirten Bendevi Palandöken, “Şoför esnafı, ülkemiz ekonomisinde çok önemli bir yere sahiptir. Şehir içi, şehirlerarası, uluslararası yük ve yolcu taşıması ile öğrenci ve işçi servis araçlarında çalışan şoförler, evine ekmek götürmek için gece-gündüz demeden yaz-kış 24 saat kamu hizmeti vermek için çalışmaktadır. Yurtdışına nakliye yapan ve C2 taşıma belgesi olan araçlar, yurtdışından ucuz akaryakıt alarak, yurt içinde çalışan kamyoncumuzla haksız rekabet yapmaktadır. K1 belgeli kamyoncu esnafımızın kazancı lastik ve yedek parçaya yetmez oldu. Şuan kamyoncu esnafımız yaşadığı bu haksız rekabetten dolayı iş yapamaz hale geldi.” dedi.

“4-5 KAMYONUN YÜKÜNÜ BİR SEFERDE TAŞIYORLAR”

2004 yılında yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre C2 yetki belge sahipleri, sadece uluslararası ticari eşya taşımacılığı yaparken, daha sonra yapılan değişiklik ile bunlara uluslararası ve yurtiçi ticari eşya taşıma yapma yetkisi verildiğini anlatan Palandöken, “Yurt dışından ucuza aldıkları mazotu yurtiçindeki eşya taşımalarında kullanan C2 yetki belgeli taşımacılar, daha ucuza mal taşıma yapmaktalar. Bu durum sadece yurtiçi eşya taşımacılığı yapmak zorunda olan K1 yetki belgesine sahip kamyoncu esnafı için haksız rekabet oluşmaktadır. Öte yandan, C2 yetki belgeli araçlar yüksek kapasiteye sahip olduğundan, dört-beş kamyonun taşıyabileceği yükü bir seferde taşımak suretiyle kamyoncu esnafının iş yapma şansını ortadan kaldırmaktadırlar. Hal böyle olunca K1 yetki belgesine sahip kamyoncu esnafı evine ekmek götürmekte zorlanmaktadır. İş yapamamaktadır. Taşımacı esnafına yapılan bu haksızlığın telafi edilmesi için tekrar C2 yetki belgesi sahiplerinin sadece uluslararası eşya taşımacılığı yapabilecekleri şartı geri getirilmelidir.” diye konuştu.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.